Най-новото лице в спортната редакция на NOVA – Гергана Гунчева даде специално интервю за Gong.bg. Тя е репортер и водеща на спортната емисия на NOVA, където работи вече няколко месеца. Гергана заяви, че се чувства комфортно в новата обстановка и е благодарна на новите си колеги, че са я приели топло.

Гунчева сподели защо е решила да се занимава със спортна журналистика, как се справя с ежедневните предизвикателства на професията и какво ѝ доставя удоволствие от любимата работа. 

"Благодаря за поканата! Добре съм, добре се чувствам. Свикнах вече в екипа на NOVA. Колегите са супер, както и тези от Gong (смее се)". 

Красена Ангелова
5 снимки

Как са я приели новите колеги или както ги нарича тя - "съотборници"?

"Много готин отбор са моите съотборници, топло ме приеха. Веднага ми помогнаха с каквото могат, за да мога да свикна по-бързо в самия процес на работа. Много добре се чувствам. Все едно от години работим заедно, дори не го усещам, че са минали само няколко месеца".

Защо е избрала да се занимава със спортна журналистика?

"Стигнах дотук, защото това ми беше детската мечта. Винаги съм се интересувала от спорт, аз съм израснала в спортно семейство. Като бях малка си мечтаех да бъда като хората по телевизията. Седях вкъщи и гледах много телевизия. Даже казах веднъж на дядо ми, че и аз някой ден ще бъда там, ще работя това нещо. Просто си сбъднах мечтата, не е много странно за мен. Сега съм щастлива, защото тя се осъществявя и всеки ден се надгражда". 

Защо не е станала професионална спортистка?

"Започнах да тренирам художествена гимнастика, защото майка ми ме заведе в залата обаче нямах някакъв извънреден таланат, конкретно за художествената гимнастика, и не ми се получиха нещата. Беше предначертано, че няма да се случи нещо грандиозно в тази сфера. Майка ми го повтаряше от самото начало, въпреки че много държеше да бъда в залата. Тя ми казваше: "Маме, няма да стане от теб голяма състезателка". Никога пък не започнах да тренирам волейбол. Баща ми много искаше, но аз винаги му отказвах. Не знам защо, нямам обяснение. Обожовам волейбол и мога да гледам денонощно, обаче не знам защо никога не исках да вляза в залата да тренирам. Така е било писано в крайна сметка".

Съжалява ли за това си решение?

"Много се радвам на моята работа в момента. Много се радвам на начина, по който ми се развива животът и в професионален, и в личен план. Изобщо не съжалявам, че не съм станала професионален спортист. Напротив, аз се чувствам пак част от това цялото нещо, част от спорта под някаква форма. Всеки човек си има предначертан път. И моят не е бил да бъда професионален спортист". 

Как се справя с предизвикателствата на професията?

"Малко ми е трудно, особено, когато има конфликти, защото аз съм изключително неконфликтна личност. Винаги търся баланса. В нашата професия тя е съпътствана непрестанно от такива моменти, в които трябва да се взимат някакви по-крайни позиции и решения и аз се чудя как да балансирам. Може би това ми е най-трудната част от нашата работа. Понеже имам изградена деликатност, смятам, че има неща и теми, които не трябва да се прескачат. Трудно ми е, когато трябва те да се прескочат или трябва да се направи нещо в името на работата и в името на това да бъде гледаемо, да бъде интересно за зрителите. Аз се поставям на мястото на тези хора и си казвам: "Аз не искам това да го покажат", ако бях от другата страна. Някакви вътрешни терзания ме гонят непрестанно, но се опитвам да намеря правия път" (смее се).

Каква е нейната любима роля в журналистиката?

"Обичам да съм на екран, няма как да го скрия. Доставя ми удоволствие. Но това не е единствената част от работата, която ми харесва. Много обичам, когато имаме възможност, да разказваме историите на популярните лица и то погледнати през по-различна страна, а не от тази, която хората познават като професионалисти в областта, в която се занимават. Доставя ми удоволствие да правя и крайния продукт, след като бъде монтиран, направен с всичките детайли, със самата музика, с това, с което ще бъде опакавано изцяло. Но не е толкова лесно да намираш интересните истории във всички хора, но се опитваме да го правим. Колегите много се стараят, творят в тази област. На мен също много, много ми харесва", разказва Гергана.

Цялото интервю с Гергана Гунчева можете да видите във видеото.