Войната в щангите ескалира още повече, след като бе създадена нова федерация, която поиска да вземе лиценз от Министерството на спорта. След събрание в Стара Загора 17 лицензирани клуба регистрираха нова централа в Търговския регистър, пише "Мач Телеграф".
 
Сдружението вече е вписано в него и вероятно ще кандидатства за лиценз. Ако такъв бъде даден, това означава да се отнеме този на федерацията на Неделчо Колев. Името на новата централа е “Нова българска федерация по вдигане на тежести”.
 
Президент на новото формирование е д-р Кирил Панайотов. Той е президент на клуб „Русе“, член на УС на старата федерация и един от хората, даващи най-много пари за този спорт. Генерален секретар е Димитър Димитров. В управителния съвет влизат олимпийският шампион Асен Златев, наставникът на националния ни отбор Иван Иванов, който също има злато от Игрите в Барселона, европейският и световен шампион Антон Коджабашев и известният треньор от Хасково Живко Архондев.
 
До този разрив се стигна, след като повече от година с процедурни хватки Неделчо Колев продължава да държи президентския пост в централата, въпреки че загуби катастрофално общото събрание от Ариф Маджид. Самият Колев дойде на власт по същия начин - като регистрира нова федерация, когато на предишната с шеф Антон Коджабашев бе отнет лицензът.
 
Към момента само 11 клуба са регистрирали състезателите си в старата федерация и Колев заплашва тези от новата да не вземат участие на големи първенства.
 
На страната на Колев са клубовете, в които тренират големите ни звезди Карлос Насар и Божидар Андреев.
 
Колев смени и ръководството на националния отбор, като сложи начело Кристиана Колева и Пламен Аспарухов. След това неговият управителен съвет върна Иван Иванов и кашата стана пълна. Имало е вариант Ариф Маджид да оглави новата федерация, но той не се появил на общото събрание в Стара Загора.