Виктория Гончева е само на 16, но е топ състезателката на България в планинското колоездене при жените. Тя живее и учи в Самоков, но пътува доста често до София, за да може да провежда част от тренировките си. Пред NOVA, Виктория сподели как се е захванала именно с този спорт и как се развива кариерата ѝ до момента.

„От две години се занимавам с планинско колоездене, тогава се качих и за първи път на колело в планината. Всичко запозна като хоби, с приятели се возихме в горите около Самоков и така постепенно се зарибих още повече и отидох на първото ми състезание.”

Първото състезание на Гончева не е никак леко, но това не повлиява на решението ѝ да продължи да развитието си в планинското колоездене.

„То се проведе в Пампорово и беше зимен байк дуел. Състезателите се пускаха по двама успоредно и се елиминираха. Там се контузих и почти нищо не помня от финалното ми спускане но все пак завърших втора и така реших, че този успех не ме удовлетворява, исках да съм най- добрата и започнах да се готвя усилено."

Контузията в състезателния дебют не оказва негативно влияние на Виктория, а точно обратното.

„Това ме мотивира. Като за начало на кариера ми даде много разум, което е много важно в този спорт."

Виктория е на 16 и е още в училище, но е намерила правилната формула за съчетаване на учението с тренировките и състезанията, както и друго нейно хоби - театърът. 

„Доста е трудно, но се съчетават. Като си разпределиш правилно времето. Налагаше се през учебно време да седя до късно и да уча. Доста често изпусках дните в училище и се налагаше да се готвя повече сама вкъщи, но има ли желание, има и начин.”

Гончева споделя, че ако иска планинското колоездене да се превърне в нейна професия трябва да напусне България, но това не е нейното желание.

„Надявам се наистина да стане моя професия, но мисля, че в България това няма да намери такова развитие. Единственият шанс е ако отида в чужбина, но аз предпочитам да остана в България, така че по-скоро не.”

За това тя се вижда себе си в доста интересна и трудна професионална сфера, но обещава да не изоставя планинското колоездене.

“Искам да уча фармация или дентална медицина, нещо свързано с химия и биология. Това са двата ми любими предмета.”

А дали ще продължи да се занимава с планинско колоездене?

„Да, със сигурност, както казах и преди малко - има ли желание, има и начин.”

До момента Виктория определя големите си успехи като три: „Вече съм двукратна национална шампионка, също така имам и второ място на Европейска купа, което е голям успех за България по мое мнение. Миналия месец участвах на състезание в Румъния, където се състезавах с мъжете и завърших трета.”

Но целите ѝ за в бъдеще са още по-високи:

„В по-близък план се надявам когато свърши сезона да се подготвя доста по-добре за следващия сезон, защото искам да започна да карам световни купи и се надявам там да спечеля няколко медала. Не се надявам на победа, защото конкуренцията е много, много сериозна, но ще се боря докрай.”

В България конкуренцията при жените не е достатъчно голяма, а това е едно от нещата, които мотивират Виктория да се включва в повече състезания в чужбина.

„Повечето момичета приемат този спорт само като хоби. Конкуренцията е доста малка по състезания, едвам се събираме да запълним подиума, за това най-големият ми стимул е да гоня времената на мъжете и да карам повече в чужбина, защото конкуренцията е голяма.”

Участието на надпревари, както и подготовката извън пределите на България, обаче, изискват още по-голямо финансиране. 

„Почти всяка седмица пътуваме за състезание, но един път в месеца или два най-много участвам на състезания в чужбина, тъй като е доста скъпо именно участието там и трябва да се съчетава добре с плана за цялата година.”

„До сега за съжаление не съм имала възможността да отида на лагер в чужбина, но се надявам през следващия сезон да стигна някои места, където е топло през зимата и да успея да се подготвя още по-добре за сезона.”

До момента Гончева има само частни спонсори, благодарение на които можеш да участва на състезания в чужбина.

„Те са най-голямата ми финансова подкрепа, също така и родителите ми. Не разчитам на други спонсори до сега. Не очаквам от държавата абсолютно никаква подкрепа.”

И въпреки че планинското колоездене не е сред най- популярните спортове у нас се оказва, че България не е толкова далече от останалите европейски държави относно условията за планинско колоездене, а спорта има и своите фенове.

„Като цяло те са доста по-развити, но България напредва с доста високи темпове и се надявам в годините напред да ги настигнем."

„Има много добри терени, където може да се кара колело. Спореде мен най-добрият байк парк е тук в Боровец, има много различни трасета, които са добри за подготовка и смятам, че са достатъчно добри за европейска купа и световни.”

„Фенове има, но тъй като понякога е доста трудно да се стигне до трасето самата публика не е толкова голяма, но да със сигурност има фенове.”

Състезанието Borovets Open Cup, провело се през този уикенд бе от най-високия клас UCI 1, а Гончева го определи като едно от най-добрите в последните няколко години, провело се у нас.

„Има много чуждестранни състезатели, които се състезават на най-високото ниво - световните купи и дават много добри резултати там."

Въпреки контузията си, Виктория се пребори с конкуренцията и грабна първото място при жените, като така затвърди статута си на най-добрата българска състезателка в спускането. При мъжете най-бърз бе великобританецът Джордж Ганикот, а от родните състезатели най-добри времена дадоха Росен Ковачев, Стивиан Гатев и Йоан Нейчев.

На Виктория предстои още едно състезание през тази седмица, а след него следва кратка почивка, в която тя да се възстанови от контузията си и да отдели нужното време и на учението си. След това ще започне и нейната подготовка за новия състезателен сезон в планинското колоездене.