Около 50 семейства в един от бедните квартали на Рио отказват на напуснат домовете си, за да освободят площ за строителството на олимпийския парк само година и половина преди Летните олимпийски игри през 2016-а година. Кварталът е оприличаван на „град на призраците“, след като около 90% от жителите му вече са напуснали къщите си. Повечето от жилищата бяха сринати, а хората са преместени в апартаментен комплекс недалеч от въпросния квартал.

Тези, които отказват да напуснат са непоколебими в решението си. Събитията показват другата страна на опитите на Рио да използва бъдещите Олимпийски игри като възможност да се трансформира в модерен мегаполис.

Около 450 семейства вече бяха преместени от мястото, но те са само малка част от близо 20 хиляди семейства, които бяха сполетяни от същото от 2009-а година насам, именно заради строителството на олимпийските обекти.

Ръководните органи на града твърдят, че предстои строежа на пътища за достъп до олимпийското село, но жителите смятат, че земята ще бъде използвана за строеж на луксозни апартаменти или хотели след като Игрите приключат.

“Честно да ви кажа парите не ме интересуват въобще. Можете да ми предложите и 10 милиона, но аз искам да остана в дома си. Интересува ме това тук, а не парите“, сподели жител на един от кварталите, които трябва да бъдат прочистени.