Днес в НСА се състоя дискусионен форум "Жените и спортът - предизвикателства и постижения преди Олимпийските игри в Париж 2024". В него изтъкнати наши шампиони, треньори и деятели поставиха фокус върху една от водещите теми за Международния олимпийски комитет и спортното движение - пълноправното участие на жените в спортни състезания, в треньорската професия, като специалисти, председатели на клубове и федерации. Той се проведе по инициатива на Весела Лечева, която е председател на Българския стрелкови съюз и бивш служебен спортен министър.

„Радвам се, че ръководството на НСА прие нашата идея за тази конференция. Преди няколко дни във връзка с Международния ден на жената, президентът на МОК - Томас Бах, отбеляза, че на предстоящите олимпийски игри в Париж ще има еднакъв брой дисциплини за мъже и жени. За сравнение - на Олимпиадата преди 120 години само 2 % от участниците са били жени.

Идеята ни за този форум бе тези, които имаме много добри кариери като състезатели, треньори и ръководители, да споделим успехите на жените, които се борят с всички предизвикателства и стигат до върховете в спорта.

Въпреки големите крачки, които се направиха, все още се инвестира малко в това жените да участват активно и равноправно в управлението на спорта. Все още има стереотипи и предразсъдъци, че спортът е за мъжете, особено в някои дисциплини. А у нас постиженията на жените в спорта са много по-сериозни - последните олимпийски медалисти за България са предимно жени. Пожелавам успех на всички, както и да прехвърлят своята енергия и на мъжете, за да спечелим повече медали в Париж“, заяви пред медиите Лечева.