Измина един месец от назначаването на Весела Лечева  за служебен министър на спорта. Пред "Телеграф" тя коментира в какво състояние е заварила министерството и с какви проблеми се е сблъскала. И е категорична, че не е реално да се дадат един милион лева за листовки и два милиона за реклама на тотото в метрото.
 
- Госпожо Лечева, успяхте ли да се ориентирате за това време в какво състояние се намира ведомството?
- Най-доброто е, че не се нуждаех от никакво време да влизам в нова обстановка, срещнах познати хора и в администрацията, и във федерациите, така че в голяма степен бях улеснена. Очаквах да се занимавам с различен род въпроси - създаване на нови програми, свързани с финансирането на спортните организации, изработване на стратегия и срещи с хора, с които да се дискутира как да се преодолява изоставането в българския спорт. За чисто градивна политика обаче ми остана много малко време, защото ескалираха куп проблеми в последните месеци. Затова казвам, че е много важна атмосферата, в която се работи, когато седнеш на този стол. Тя трябва да е работеща, да има възможност за дискусия на професионално ниво с федерациите, а не да се занимаваме с преодоляване на скандали и бюрократични проблеми.
 
- Много ли бяха тези спънки?
- За мен в голямата си част спортните организации се занимават с писането и отстраняването на чисто административни въпроси. Тяхната работа трябва да е как да приложат успешната методика, по която да изготвят програмите си. И тук фокусът трябва да бъде променен.
 
- Как може да стане това - спортистите, треньорите и федерациите да мислят само за спорт?
- Трябва да ги разтоварим от тези неща. Самото министерство би трябвало да държи най-вече на методически издържаните програми. И това да бъде приоритет . Прекалено следим за кой самолетен билет е направен разход и кой лагер е изместен с 3 дни. Спомням си как на пресконференция след олимпийските игри в Пекин през 2008 година, когато вече се показваше, че спортът върви в низходяща посока, аз казах, че липсва професионализъм при изготвянето на плановете на федерациите. Имах предвид точно това - тази методика, която ни даваше силата да бъдем сред първите места. Когато се изразходват 20 милиона лева за спорт, трябва да има и резултати. Но когато го нямаш този научен и системен подход, тези пари ще отиват напразно.
 
- Защо атмосферата в министерството ви притесни?
- Защото има много натрупани проблеми, най-вече в комуникацията и в генерирането на идеи. Необходим е консенсус вътре в това министерство по дадени политики и програми, така че всеки следващ, който дойде, да не започва отначало и да обявява: „От мен започва българският спорт“. Да има приемственост и да започваш да градиш. Контактът със спортните федерация може да бъде изключително полезен, защото те ежедневно срещат своите съперници от различни точки на света и виждат новите тенденции. Министърът най-бързо може да достигне до новите идеи именно чрез тях и затова трябва да им бъде партньор. Докато те бяха в изключително враждебна обстановка, съпътствана от множество скандали.
 
- Направихте ли ревизия на наследеното от предишното ръководство и какво сочи тя?
- Не съм правила ревизии, но се натъкнах на някои неща, които далеч надхвърляха очакванията ми. Средствата, които се отделят за българския спорт, са крайно ограничени и трябва да бъдат максимално ефективно разходвани, за да има резултати. Затова казах, че ще бъда много внимателна и критична как се разходват средствата в спортния тотализатор и Националната спортна база. Назначих и проверки по всички договори, сключени по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2022 г. По тази нова възможност, която дава законът, от отчисленията за хазарта се акумулират средства в рамките на 6 милиона, което е много добър шанс да достигнем до младите, така че да ги предпазим от всички тези неблагоприятни последици, свързани с хазарт, наркотици и други пороци. И тук трябва да се намери най-верният механизъм, така че средствата да отидат наистина до младите.
 
- Дайте ни примери?
- Ето ви пример, който бие на очи. Едно сдружение по програмата за борба със зависимостите е регистрирано в деня, в който подава своето заявление и проект за финансиране. Одобрено е от министъра в оставка с бюджет от 500 000 лева. При мен минават писма за далеч по-малки суми, които могат да допринесат за много по-добър резултат. В рамките на 5000-10 000 лева може да подпомогнеш различни видове спортове и треньори. Тук при мен е целият проект, който иначе е доста голям, но ако влезем в детайли, ще видите как се аргументира изхарчването на тези 500 000 лв. В рамките на два месеца в три града да се провеждат три концерта и по един дискусионен и обучителен модул. Това е разхищение, което няма как да допусна. И това ме накара да направя по-сериозна проверка за всички проекти, финансирани по тази програма.
 
- Ще прекъснете ли този проект?
- Вече са преведени 80% от сумите, договорът е подписан. Разбира се, ще видя какви са констатациите от проверката, ще направя всичко възможно да не се допуснат абсолютно необоснованите разходи, които са записани тук. Един детайл - наем на зала в Габрово - 5900 лева, наем на зала във Велико Търново - 6800 лева за обучителен модул за един ден. От моя скромен опит по кампании, няма такава цена за зала нито в Търново нито в Габрово. Хонорарът на оператора, който трябва да заснеме събитието, е 5000 лв. Мисля, че и нашите най-добри оператори не получават подобен хонорар за два часа работа. Концертите, без да има кой знае какви звезди, струват по 86 000 лева в Габрово и в Търново.
 
- Въпросът е какво ще помогне това на децата?
- Записано е, че се очаква аудитория от 200 души! И това е одобрено. За мен трябва да се променят правилата за оценяване на такива проекти. Трябва да бъде променен изцяло механизмът, да се привлекат външни оценители, да не се допускат случайни организации без абсолютно никакъв административен опит, току-що създадени. Това е практика, която върви от години. Нали щяхме да променяме модела ? Одобрени са проектите на още две различни организации, но с абсолютно еднакви управителни тела, и двете финансирани с по 150 000 лева. Всичко е толкова елементарно, посредствен опит да се вземат сериозни средства по най-безобразен начин, със съмнителен краен резултат.
 
- Освен в младежките дейности в кое звено в управлението на българския спорт има най-голяма нужда от промяна и в каква посока трябва да е тя?
- Още много може да бъде направено по отношение на спорта за всички. Ученическият и студентският спорт в България са доста назад от добрите образци. Много малко средства и време се инвестира, а те заслужават същото внимание както олимпийските спортове. Тук е най-добрата възможност да въздействаш върху младите. Политиката трябва да е много по-задълбочена и с много по-ясно разписани финансови ангажименти от страна на държавата и на самите университети.
 
- Сама обявихте, че финансирането на спорта е твърде малък процент от Брутния вътрешен продукт на страната. Колко според вас трябва да е този процент?
- В момента процентът е 0,09, а ние трябва да стигнем поне Румъния, които са с 0,2%. Нашите бюджети все пак трябва да бъдат сравними с тези на други държави със сходно историческо развитие. И друго е важно - федерациите трябва да имат спокойствие в по-дългосрочен план. Трябва да се планира 4-8-годишен период и те да знаят, че в него те ще бъдат финансирани по определени пера. За да не стане - идва нов министър, казва „биатлонът не е моят спорт“ и връща финансово с две години назад. Разбирам, че федерацията по биатлон била ощетена с 200-300 000 лв. Един наш биатлонист разполага с 3 до 4 максимум чифта ски за сезон, негов съперник - от 10 до 16 чифта. Ето я разликата, когато ги ощетиш с тези пари. Трябва да имат сигурност, че независимо кой ще седне на този стол, те ще следват програмата си. Много хора извън министерството казват - няма какво да убеждаваме за ползите от спорта, това е най-добрата инвестиция в здраве и превенция срещу всички зависимости и това не трябва да е само на хартия.
 
- Докъде стигнахте в идеята си за мониторинг на това до каква степен физически годна е българската нация и какви мерки могат да се вземат срещу обездвижването и затлъстяването на населението?
- Най-важно е да достигнем до всяко дете, да му предложим условия за спорт. Детето, когато излезе от училище, трябва да бъде посрещнато от трима инструктори по различни видове спорт, които предоставят възможни и достъпни условия. Нямаме достатъчно тренировъчни съоръжения, въпреки че имаме големи зали, а в крайна сметка трябва да започнем да мислим за обикновената площадка, която да е на разположение за всеки гражданин. Кварталните спортни съоръжения липсват.
 
- Какво мислите за реконструкцията на комплекса „Червено знаме“?
- Предишното ръководство беше на мнение да се дадат 50 милиона, за да се ремонтират сега съществуващите съоръжения. Разбира се, най-лесният вариант е да се отпусне тази сума за ремонт на така съществуващите обекти, защото действително това е язва за София. Затова имах среща с главния архитект на града и се радвам, че мислим в една посока - за модерни тренировъчни съоръжения, олекотени конструкции, по-ефективни енергийно.
 
- Много хора ви упрекнаха, че побързахте да смените ръководителите на подопечните ви дружества като БСТ, НСБ и др. Новите ще успеят ли за тези 3 месеца, в които ще ръководите министерството, да намерят правилния управленски път? Какво всъщност, очаквате от тях?
- Нямах намерение да се занимавам с кадрови назначения, защото е много кратък мандатът, който имаме. Но открих такива факти, че поисках да се заложи на по-ефективно и професионално управление. БСТ е основният финансов резерв на спорта ни. Той работи в много по-различна и благоприятна законова среда, която му дава монопол по отношение числовите игри. Да има по-високи постъпления, така че да може да се използва целият потенциал. Натъкнах се на една изключително порочна практика за начина, по който се разходват средствата, и това наложи смяна в ръководството. Например - отделени са 1,1 милиона за рекламна кампания, без да има ясна концепция и визия какво представлява самата тя, без да има измерими финансови ползи. Самият факт, че 1 милион са разписани за диплянки, флаери, стикери - това са колосални суми. И то да бъдат похарчени в рамките на два месеца - това са пари, хвърлени на вятъра. Договорът с метрото, който е за 2 300 000 лева, също е без ясна концепция за винили и билбордове на метростанциите. Това е доста скъпо оценен продукт и със съмнителна ефективност. Даже по-добре би било рекламата да е във вагоните, където хората прекарват дълго време, а не, както е записано в този договор - на самите станции, където винаги се бърза. Да не забравяме и друго - хората в провинцията не играят ли? Там няма ли нужда от реклама ?
 
- Какво ви смути в управлението на НСБ?
- Без всякаква необходимост е закупена софтуерна система за 1,7 милиона лева. За дружество, което управлява спортни обекти, тоест предоставяне условия за подготовка на националните състезатели плюс хотелско настаняване - Белмекен, Спортпалас, Созопол. Кому е необходим такъв продукт, предназначен за мащабни производствени процеси? Като 1 милион лв. са преведени на 1 август, в деня, преди да бъда назначена за министър. Това са неморално разходени средства като отговорност към цялата спортна общественост. Още повече, че дружеството в тези месеци трябва да планира как ще мине зимният период, когато цените на енергоносителите са непосилен разход за отопление на зали и басейни. А и софтуерният продукт не е нужен, защото дружеството разполага с необходимите системи за управление и на хотелските услуги, и за счетоводната си дейност. Все едно да предоставиш средства на спортен клуб да си купи ламборгини, а той има нужда от парно. Няма как да оставя хора, които са си поставяли подписите под такива решения.
 
- Сама казахте, че гледате много спорт и по телевизията и сте впечатлена от спортните съоръжения, където се провеждат състезанията. Ето например Мюнхен бе домакин на европейски първенства по 12 вида спорт едновременно. Виждате ли това да се случи в близко време и у нас и какво е мнението ви за изграждането на нов национален стадион?
- Нямам нищо против нов стадион, но нека е добре обмислен. Тази тема трябва да се обсъжда с урбанисти, с главния архитект на София, за да се избере най-доброто място и концепция как да се използва. Не да бъде в тежест на държавата, а така, че да е максимално натоварен със събития. Видимо е, че националният стадион не отговаря на изискванията.
 
- И накрая, г-жо Лечева, защо се съгласихте да бъдете служебен министър? Ще ви видим ли обратно в политиката?
- Радвам се, че президентът Румен Радев се спря на моя опит, защото съм в спорта от почти 40 години. В 20 от тях се занимавам и с политика, където ще остана и в бъдеще. Не ми е безразлично какво става в моята партия, болно ми е, че сме извън призовата тройка, в крайно незавидна позиция, а винаги сме се борили да бъдем първа политическа сила. Федерацията по стрелба, чието управление бях поела, преди да стана министър, също ми е много скъпа. Имам желание да възродя клубовете с традиции в страната и да помогна на моя спорт.