Едното от съчетанията на ансамбъла по художествена гимнастика за новия сезон е почти готово, обяви старши треньорът на тима Весела Димитрова на пресконференция днес.

Гимнастичките Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов, Маргарита Василева, Радина Томова станаха отбор на месец септември, след като спечелиха златните медали в многобоя и на финала на три ленти и две топки на Световното първенство в София. Те получиха 20 гласа от спортните редакции. Весела Димитрова е треньор номер 1 на месеца с 18 гласа. Тимът проведе лагер на високопланинската база Белкемен, а от три дни вече работи по новите съчетания.

"Проведохме ползотворен лагер на Белмекен, с който винаги започва подготовката за новия сезон. От три дни правим новите съчетания. Едното е почти готово - на ленти и топки. Избрали сме музика и за другото. Момичетата са много мотивирани. Надявам се, че до края на годината и двете програми ще бъдат готови. Музиките са много въздействащи, но следващата година няма да играем на български фолклор", каза Димитрова.

Вече е готова и програма на тима за участие в състезанията през 2023-а. Българският ансамбъл ще участва на четири от петте Световни купи, на Европейското първенство в Баку (Азербайджан) и на Световния шампионат във Валенсия (Испания).

"Заложила със съчетания с около 2 точки повече за трудност. Но ще заложим повече на хореография и артистичност. В началото на февруари може би ще има открити контролни, на които ще покажем композициите", добави Димитрова.

"Благодаря на всички, които са гласували за нас и за тази хубава награда. Щастлива съм, че те са отбор на месеца. Представиха се блестящо на Световното първенство в София и съм горда да бъда техен треньор", добави специалистката.

LAP.bg
16 снимки

Женина Трашлиева също благодари за наградата от името на отбора и заяви, че до олимпийските игри в Париж 2024 им предстои още много работа.

"За нас е огромна чест да получим тази награда. Много сме радостни, че се представихме достойно на Световното първенство в София. Надявам се да продължим да радваме всички с нашите успехи. Продължаваме да работим и да постигаме нови върхове. До олимпийските игри в Париж има още много работа да свършим, още много състезания, но стъпка по стъпка ще стигнем до олимпийския връх. Не мисля, че работим по-спокойно след спечелената олимпийска квота, защото целите са едни и същи и тренировките също", каза Трашлиева.

Тя добави, че момичетата се опитват да се абстрахират от големите очаквания към тях след олимпийската титла на предишния ансамбъл в Токио 2020.

"Не знам дали ни тежат чак толкова очакванията. Ние се опитваме да се абстрахираме и да работим спокойно", коментира тя.