Ансамбълът на България по художествена гимнастика спечели награда за отбор на месец август. Гимнастичките получиха наградата си в „Пресклуб България“, а старши треньорът Весела Димитрова разкри, че подготовката на състава е изместена с месец напред за Олимпиадата.

„Благодаря за честта и признанията. Благодарение на Ива Брезалиева, Боряна Калейн и Стилияна Николова, които направиха исторически успех, завоювахме отборното първо място във Валенсия. Като ансамбъл допринесохме. Доволни сме“, обобщи Весела Димитрова – треньор на ансамбъла.

„Започнахме с физическа подготовка. Направихме добър обемен материал на едното съчетания. Тази година започнахме по-рано подготовката за Олимпиадата. Изместихме с месец напред подготовката за Олимпийските игри. Няма как да правим компромис с каквото и да било. Грешките са част от спорта. На всеки велик спортист се случват лоши състезания. Не мисля, че трябва да се отрази на момичетата. В отбора са вече 10 гимнастички. Повече компромиси с нищо няма да се прави. Всяка може да попадне в олимпийския отбор“.

„Съчетанието на обръчи е вече почти готово. Момичетата вече започнаха да ги работят. Другото е наполовина, така че сме в доста творчески процес“, допълни Димитрова, а попитана дали композицията е на българска музика, тя отговори: „И да, и не. Според мен и момичетата направихме един уникален микс, който ще бъде и насочен към френската публика, и ще има нещо и от нашия фолклор. Наистина мисля, че се получи едно от най-хубавите ни съчетания до момента. Заложили сме пак на много риск. Нямаме друг шанс освен да направим много сложни и трудни съчетания. Ще има три „уау“ елемента. През цялото време съчетанието не може да се гледа с отворени очи.“

„Наистина имаме много нови елементи. Продължаваме да работим, мотивирани сме много, все пак предстои олимпийска година. Смятам, че всяка една от нас ще даде 100 процента от себе си. Съчетанията стават страхотни и просто трябва много работа“, коментира Женина Трашлиева, а Камелия Петрова добави по повод евентуалните промени на състезателки:

„Всяка една ще се бори максимално за мястото си в отбора. Смятам, че понякога се налага тези неща да се случват. Трябва да се види кой с кой ще си пасне, за да се получат нещата, защото това е една много важна година и защитаваме името на България и на олимпийските шампионки.“

„Наистина сме много мотивирани. Нямаме търпение да си покажем съчетанията като ги изработим и се надяваме да се харесат на всички“, заяви Рейчъл Стоянов, а Радина Томова допълни:

„Всяка ще се бори за мястото си в отбора, който ще представя България на Олимпийските игри и смятам, че с много труд ще успеем.“

Треньорът Весела Димитров обяви, че все още не е избрала състезанията, на които ще участва българският ансамбъл. „Със сигурност ще направя някаква по-специална стратегия, тъй като отчетох някои грешки през миналата година относно това на кое състезание кога да се явяваме, така че има още време докато решим на кои състезания ще участваме. Със сигурност за Световната купа в София ще бъдем там и се надявам да станем шампиони. И за Европейското първенство, да. Ще има представяне на съчетание пред родната публика, а евентуално първото състезание, на което ще вземем участие ще бъде в Марбея, Испания в началото на март“, коментира Димитров.

„Мисля, че състезанията, в които ще участваме няма да са по-малко, но ще са в друга конфигурация. Тази година имахме три състезания доста близо и не се отрази добре на момичетата. Опитвам се да ги предпазя максимално от контузии, тъй като ще бъде тежка и отговорна година. Трябва да се направи много обмислена програма за състезанията“, добави тя.

На въпрос за причината за представянето на Световното първенство във Валенсия, Весела Димитрова заяви: „Главната причина са нелепи индивидуални грешки, които допуснахме. Мисля, че момичетата бяха готови, но аз много харесвам една фраза на Георги Аспарухов - Гунди: „Не си играй, когато играеш за България“. Отчетохме някои грешки в подготовката, в мотивацията, в работата ни в отбора, така че наистина ще се наложат доста сериозни промени.“

„Не бих казала, че изкушенията им влияят чак толкова много, защото те са изключително дисциплинирани. Информацията, която те получават е доста сериозен фактор в тренировките, тъй като чуват коментари, хората очакват много от тях и това се явява един допълнителен фактор, който ги стресира. Те трябва да свикнат с това, че винаги ще бъдат на прицела на хорското мнение. Те винаги ще бъдат сравнявани с диамантите, но всеки отбор си има различен облик. Те са много по-различни, те са пет години по-малки от предишния отбор, имат по-малко време за подготовка, доста бързо израснаха. Винаги ще бъдат сравняваме, но се учим всеки ден да се справяме с тези неща“, завърши Весела Димитрова.