В условията на изолация тренирам повече от десет часа на ден. Преди това, заради посещенията ми в училище бяха шест, каза за БТА шахматистката Нургюл Салимова.

Девойката е десетокласничка в СУ "Васил Левски" в Опака и пътува до родното си село Крепча, където живее с родителите си. Нургюл е гросмайстор за жени и международен майстор за мъже - норми, извоювани с много постоянство и труд за крехката й 17-годишна възраст.

Казва, че в момента й е по-трудно да се мотивира поради липсата на конкретна цел. Заради пандемията от коронавирус състезанията са спрени, но тя продължава да тренира онлайн. Работи с петима треньори, основно по скайп.

"Надявам се всичко скоро да отмине и да възобновим нормалния си ритъм на живот", допълва момичето.

През 2015 година тя спечели световната титла за момичета до 12 години в Порто Карас (Гърция), а две години по-късно триумфира и като шампионка на България за жени в Плевен. За себе си казва, че обича родното Крепча, в което няма много места за развлечения. Но пък това е в полза на подготовката й.

Салимова споделя, че през януари е имала няколко участия в турнири, заради които е пътувала в различни части на света, посещавала е летища, срещала се е много хора.

"В началото на епидемията се притеснявах. Сега съм по-спокойна, спазвам разписаните противоепидемични мерки, липсват ми контактите със съучениците и преподавателите в училище", допълва тя.

Талантът от Крепча започва да се занимава с шах едва 4-годишна. Забелязана е на първия си турнир в Слънчев бряг, когато е на пет години и половина.

"Тогава победи в шест от шест партии", спомня си баща й Илхан Салимов.

Запалена е от този спорт от дядо си - майстор на спорта по шах, и бащата. Семейството дава началото, стабилната основа поставят треньорите, а момичето надгражда с упоритост.