Рио посрещна някои от най-добрите уиндсърфисти в света в първото от редица тестови събития, които предществат Олимпийските игри в Рио през 2016-а година. Повече от 320 атлети от 34 страни участваха в надпреварата.

Състезанието премина при сериозни мерки, заради откритото замърсяване на водите в залива Гуанабара. Там ще се проведат и голяма част от състезанията по време на летните олимпийски игри.

В последните седмици биолозите предупреждават за опасни нива на някои бактерии и алармират, че това може да причини  епидемия сред населението. Местният организационен комитет обяви, че се препоръчва не само на атлетите, но на всички граждани, кито живеят близо до залива да бъдат ваксинирани против Хепатит А, като стандартна процедура.

По време на битката за спечелване на домакинство на Игрите през 2016-а година от управата на град Рио обещаха да вземат всички необходими мерки за почистване и поддържане на водите, предвидени за провеждане на състезания.

Що се отнася до първото тестово състезание, победителят при мъжете холандецът Дориан ван Рийселберге бе щастлив от представянето си: „Мисля, че условията бяха чудесни. Хубаво е, че видяхме различните лица на Рио, а това е важно за всички.”

При жените победителка стана французойката Шарлин Пикон. „Ще се радвам, ако Олимпийските игри помогнат за това бразилците да имат един по-чист залив”, сподели Пикон.