Световната антидопингова агенция (УАДА) е завършила проверката на дейността на Руската антидопингова агенция (РУСАДА), съобщиха за агенция ТАСС от пресслужбата на УАДА.

„Одитът е завършен“, заяви говорител на организацията, а по-късно стана ясноу че проверката е трябвало да се проведе във виртуален режим.

Септемврийският одит на дейността на РУСАДА е една от стъпките към връщането на статута на агенцията в съответствие със Световния антидопингов кодекс. До възстановяването на лиценза на РУСАДА може да стане през втората половина на декември с края на двегодишните санкции, одобрени от Спортния арбитражен съд (КАС) в края на 2020-а.

На 23 септември в Сидни (Австралия) предстои редовно заседание на изпълнителния комитет на УАДА, на което теоретично могат да бъдат обсъдени резултатите от извършения одит на РУСАДА.

В началото на март пресслужбата на Световната антидопингова агенция информира, че двете агенции продължават да поддържат контакт в опит да се стигне до разрешаването на всички проблеми. Генералният директор на РУСАДА Вероника Логинова в същото време заяви, че Руската антидопингова агенция продължава да поддържа целостта на програмата за тестване на местни спортисти.