Токио 2020: Какво пропуснахме да видим от Олимпиадата

През 2020 трябваше да се състоят Летните олимпийски игри в Токио. Пандемията от коронавирус, която завладя света обаче, наложи отлагането на най-големия спортен форум, както и десетки други състезания. Какво пропуснахме да видим в Токио, може да видите във видеото.

1.            Симон Байлс да затвърди името си на легенда

Преди четири години в Рио американската художествена гимнастичка Симон Байлс спечели четири златни медала и бронз, превръщайки се в една от звездите на Олимпиадата. Тя остава непобедена  в многобоя от 2013 г.

2020 беше годината, когато едва на 23 години Байлс трябваше да циментира статута си на една от най-великите, ако не и най-великата гимнастичка на всички времена - както някои я наричат вече.

2.            Да разберем кой ще е следващият Майкъл Фелпс

Спечелването на седем златни медала от Марк Шпиц на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. беше постижение, което никой не очакваше да бъде надминато. Но се появи легендата Майкъл Фелпс, който постигна шест златни медала и два бронза в Атина през 2004г. Четири години по-късно в Пекин Фелпс спечели умопомрачаващите 8 златни медала.

3.            Нови и завръщащи се спортове в програмата на олимпийските игри

С всяко следващо издание на най-висшата спортна надпревара допусканите спортове стават все повече. За Токио към графика са добавени пет спорта - карате, спортно катерене, сърф и скейтборд ще правят своите олимпийски дебюти, а бейзболът и софтболът се завръщат след 12-годишно отсъствие.

4.            Може ли Болт да бъде заменен?

Едно от най-разпознаваемите лица на последните няколко Олимпиади бе това на Юсейн Болт. Въпросът на дневен ред е: може ли някой да замени рекордьорът-шоумен?

Две са възможните имена – Кристиан Коулман и Ноа Лайлс. Коулман е актуалният световен шампион на 100м, а Лайлс на 200м.

Докато първият в момента е със спрени права поради липса на трети тест за наркотици за период от по-малко от 12 месеца, то вторият, Лайлс, е може би човекът, който да блести. Американецът често е считан за шоумен, а сънародникът му Джъстин Гатлин наскоро го нарече „рок звезда“.

5.            Опитът на Мо Фара да спечели титлата за трети път

След като изигра спечели златото на 5000 м. и 10 000 м. в Рио, Мо Фара се насочи към маратонско бягане. През 2019 година той заяви, че ще се опита да защити титлата си на 10 000 метра, а ако успее ще стане първият бегач в историята с три титли на тази дистанция, което само ще подсили статута му на спортна легенда.