"Не мога да очаквам максимален резултат още в първото състезание. Участието ми в Доха ще бъде като тренировка с елита". Това сподели Тихомир Иванов, ден преди старта на Диамантената лига по лека атлетика. Най-добрият ни състезател в скока на височина даде специално интервю за NOVA.

Как Иванов е получил поканата за Доха и кога реално е трябвало да стартира неговият състезателен сезон, както и какви са целите за най-голямото атлетическо състезание през годината – Европейския шампионат в Берлин през август, може да разберете от пълния запис на интервюто.

„Аз идвам направо от лагер в Доха. Малко съм нервен. От тренировъчен в състезателен режим. Но пък е приятно, все пак става дума за Диамантена лига“, започна Иванов.

„Резултатите на моменти не бяха силни. Резултатът ми варираше около 220, с изключение на националното първенство. Това обаче бе в плюс, защото знаех, че съм на средата на това, което искам да направя. Като започна лятната подготовка, знаехме, че трябва да започнем да надграждаме“.

„Здравословното ми състояние в момента е напълно нормално. Бях болен преди няколко дни, но за няколко дни отшумя. Тренирам напълно нормално. За мой късмет, травмата ми отшумя още в края на миналия сезон“.

„Бяхме в Испания на едномесечен лагер. Там наваксахме с доста от силовата работа, която зимата не можахме да свършим. Скоковете останаха малко на заден план. Не, че не съм скачал, но има какво да се работи. Тепърва като се прибера в България, като отидем на лагер в Стара Загора, ще акцентираме върху това“, каза още Иванов.

„Ние отидохме на лагера с мисълта да тренираме и по средата ми се обади моята мениджърка с въпрос искам ли да участвам в Доха на Диамантената лига. Говорих с треньора и той каза да направим една тренировка. Не сме правили планове. Мислехме да стартирам юни, но така се случи, че ще започна май, не юни. Надявам се да бъда поканен на още Диамантени лиги. Тук е истинското състезание, тук са моите хора, с които трябва да се състезавам“, обясни още лекоатлетът.

„Ние по принцип, когато планираме състезание, гледаме да имаме поне две-три седмици вработка. Тук отидохме с мисълта да тренираме на този лагер и изведнъж ни поканиха на това състезание. Ние не си нарушихме подготовката, тренирахме по план. Не мога да очаквам максимален резултат. Тук ще е тренировка, но с елита. Всичко е в главата. Ако се чувствам добре и всичко е наред, мога да направя чудесен старт на сезона“.

„Никога не си подценявам националното първенство. Винаги си участвам. Затова тази година пак ще участвам. За Балканиадата също. Само да сме здрави. За Самарско знаме все още не сме гледали програмата и дали може да съвпадне с друг турнир“.

„Връщайки се назад през 2004-а, когато за първи път участвах на Европейско за мъже, се класирахме седми. Две години по-късно в Амстердам станах пети, след това четвърти на закрития шампионат. Надявам се всичко тази година да е наред и да успея да се класирам в тройката. Резултатът ще покаже какво място ще заема. Но със сигурност ще гоним финал и класиране в топ 3. Вече е време да заема призова позиция на подиума“, отговори Тихомир Иванов на въпрос за предстоящото Европейско в Берлин.

Тихомир Иванов открива сезона с Диамантената лига