Бившата лекоатлетка Тезджан Наимова, която има доживотно наказание да се състезава, проговори за допинг скандала преди две години. В предаването „Комбина“ по Нова телевизия Наимова сподели, че не знае как се е случило.

Атлетката ни получи най-тежката санкция, тъй като това беше второ провинение за нея.

Наимова даде проба на 3.03.2013 г. по време на Европейско първенство в зала в Гьотеборг (Швеция), където спечели златен медал в дисциплината 60 метра. След това обаче тя трябваше да върне медала.

„Дойде моментът, в който мога да говоря, не се срамувам от случилото се. Не се притеснявам. И аз не знам как стана. Проблемът е в това, че няма контрол върху това, което спортистите си набавят като хранителни добавки. Съдържанието е едно, а вътре явно е съвсем друго, и за мен беше изненада, че бях уличена“, сподели бившата спринтьорка.

„Ние без витамини, аминокиселини ние няма как да прекрачим 110 процента от възможностите си. Основният проблем беше, че дори до вчера нямахме лаборатория за изследване.“

„Трябва да се въведе закон, който да включва този проблем. Кой спортисти би взел умишлено нещо, след като знае, че отива на Европейско първенство. Първият път беше заради манипулиране. Вече не съм състезател. Близо една година ми беше много трудно да проумея, че нямам цели като Европейско, Олимпиада. Животът продължава“, каза още Наимова.

„Аз все още съм част от България без цензура и оставам от хората, които няма да предадат тази кауза и Николай Бареков. Вярвам в него, да“, коментира Тезджан Наимова.