Днес е световен ден за борба с диабета. Шампионката Ивет Лалова е лице на кампанията "Открито за диабета", която повишава вниманието към болестта. В ефира на "Здравей, България" по NOVA тя призова всички да изследват кръвната си захар поне веднъж в годината.

"Храната се променя все по-бързо. Тези лъскави опаковки крият големи опасности за нас и за нашите деца", заяви за Ивет Лалова.

Според нея не трябва да се прибягва и до крайности. Децата често обичат да хапват сладки лакомства. Те не трябва да им бъдат забранени. Могат да хапват шоколад или торта на празници или когато са на гости при баба и дядо, но не и ежедневно. Лалова беше категорична, че това, което се храносмила по-бавно е по-полезно, защото дава повече енергия.

Тя заяви, че вечерята трябва да е по-лека и да не бъде много късно. Според нея би било полезно ако в ресторантите се предлагат по-подробни описания на състава на ястията. Ресторантьорите трябва да обръщат по-голямо внимание на менюто.

Кой осигурява храната на децата с глутенова непоносимост в детските градини?

"Превенцията за повечето болести е спорт и добро хранене", добави лекоатлетката.

По нейните думи семейството дава пример на детето какво да яде. Важно е да се обръща внимание на питателните храни, плодовете и зеленчуците.