Нови съчетания подговят националните ни състезатели по аероика за следващата година. Целта им е да спечелят квота за световните игри в Китай през 2025 година. Квалификация за олимпиадата на неолимпийските спортове ще бъде световното първенство в Пезаро (Италия) през септември догодина.

Председателят на Българския съюз по аеробика Димитрина Къндева заяви, че всички за изключително доволни от постигнатите резултати на европейското първенство в Анталия през изминалия уикенд и вече се работи по съчетанията за следващата година, когато предстои световното първенство.

Националите завоюваха две титли и общо четири медала в турския курорт. При мъжете и жените Борислава Иванова и Христо Манолов станаха шампиони на смесени двойки, Иванова взе бронз в индивидуалната надпревара, а при 15-17-годишните Александър Мишинков спечели титлата, а освен това завоюва сребро и на смесени двойки заедно с Християна Златанова.

От общо 21 нации участнички на Европейското първенство България дели третото място в крайното класиране по медали с Унгария, а пред тях са само Румъния и Италия.

"Не можем да не сме горди, щастливи и удовлетворени от този резултат. Премина едно тежко състезание. Изключително сме щастливи от резултатите, които постигнахме. Постигнахме го с много труд и с много малко състезатели. Много сериозна конкуренция имаше и беше въпрос чисто психологически да издържат спортистите, а не толкова физически", каза Къндева на пресконференция.

Тя направи анализ на всеки един от националите, но най-вече на Християна Златанова, която претърпя операция на глезена и до последно е била под въпрос за участие на шампионата.

"Второто място на Александър Мишинков и Християна Златанова е като първо за нас. Тя имаше операция на левия глезен с усложнения и до май беше с патерици. До юни ние на практика не знаехме дали тя ще може да участва, но благодарение на екопа от лекари и китнезитерапевти тя успя, а и най-вече на нейната воля. Индивидуалното трето място на Борислава Иванова при жените също е като първо, защото тя се пребори със световната и с европейската шампионка. Постижението на Христо седмо място индивидуално също е успех, а за титлата на смесени двойки - те просто показаха невероятна класа. Мишинкова на финала при юношите успя да покаже страхотните си качества, които всички в отбора притежават. Имаме един изключително силен отбор, изключително подготвен физически и психически", добави президентът на федерацията.

Тя разкри, че в тима има доста здравословни проблеми и предстои състезателите да се възстановяват. Борислава Иванова е с травма на кръста, Александър Мишинков с рамото, а Християна Златанова ще се подложи на още процедури заради глезена.

"От тригодишна съм всеки ден в залата. 15 години вече тренирам и се готвя за тези успехи. Зад нас стои огромен екип уникални специалисти и хора, без които нямаше да успеем. Имах тежка травма и може да не успея дори да отида на Европейското първенство и да покажа целия труд, които постоянно полагам. Благодаря на всички за подкрепата и най-вече на нашия хореограф Антонио Папазов, защото в момента целия свят се вълнува от нашите съчетания. След състезание болките ми се засилиха и сега ми предстои три седмици лечение", каза европейската шампионка на двойки Борислава Иванова.