Световното първенство по бадминтон в края на август и спечелването на квота за олимпийските игри в Париж 2024 са следващите цели пред трикратните европейски шампионки Стефани Стоева и Габриела Стоева.

Преди месец сестрите спечелиха златните медали на Европейските игри в Краков (Полша) и завоюваха втора титла в кариерата си след Баку 2015.

Състезателките бяха наградени със специални плакети на пресконференция днес от президента на БФ Бадминтон Володя Златев.

"Те направиха това, което могат и което трябваше - да спечелят златните отличия и да запишат имената си със златни букви в историята на европейския бадминтон. Вече имат пет титли на Стария континент, което ги поставя начело във вечната ранглиста с други легенди на спорта. Очаквам да бъдат приети един ден и в Залата на славата на континенталния бадминтон. Сега им предстои участие на Световното първенство в Дания", заяви Златев.

lap.bg
17 снимки

Състезателките казаха, че са щастливи от спечелените медали в Краков, но им предстои участие на Световното първенство в Копенхаген (Дания) от 21 до 27 август.

"Бяхме тръгнали за Игрите с големи очаквания, искахме да се борим за златния медал. Всичко друго, освен златото, щеше да бъде провал за нас. Беше тежък турнир за нас, всеки мач беше труден, но най-трудно беше на полуфинала. Това беше като финал, която двойка спечелеше ставаше шампион и сме много щастливи, че успяхме", коментира Габриела Стоева.

"Аз съм малко разочарована, защото исках три златни медала от Европейски игри, а сега имам само два. Беше тежка подготовка, но успяхме да се преборим във всеки един мач. Сега идва Световното първенство, където конкуренцията ще бъде много по-различна. Ще се борим и дано да успеем да влезем в медалите", добави Стефани Стоева.

Старши треньорът на националния отбор Петя Неделчева-Хранова е доволна от представянето на българите на Европейските игри.

"Българският национален отбор за пореден път показа, че сме спорт, който може да постига сериозни резултати. Габриела и Стефани са най-добрата двойка в Европа и те години наред доказват това. Сега следващата цел е медал от Световното първенство, който липсва в кариерата им, и класиране за олимпийските игри в Париж. Габриела има проблем с контузия, с която се опитваме да се справим и да я стабилизираме", заяви Неделчева-Хранова.

"На Игрите спечелихме златен медал и имаме три девети места. Димитър Янакиев игра много силно и показа, че може да се бори за олимпийска квота. Най-реалистично е да имаме три квоти за Париж 2024 и дано да успеем. Става дума за сестрите, за Янакиев, а при жените две момичета ще се борят за място в Париж - Калояна Налбантова и Христомира Поповска, които само десет места ги делят в ранглистата", добави тя.

Иван Русев каза, че е доволен от представянето си в Краков на двойки мъже заедно с Илиян Стойнов.

"Всички се представихме много добре. Янакиев игра страхотно и има шанс за олимпийска квота. Мъжката двойка играем сравнително от скоро, около година и за нас първо беше важно да се класираме за Европейските игри. Успяхме и малко не ни достигна да излезем от групата. Сега ни предстои лагер във Франция, където ще премине изцяло подготовката ни за Световното първенство. Това ще бъде първи шампионат за нашата двойка, нямаме очаквания, ще играем мач за мач", коментира Русев.

Президентът на федерацията Володя Златев заяви, че има разбиране от страна на новото ръководство на Министерството на младежта и спорта.

"от министър Димитър Илиев имаме уверение, че ще ни помага в бъдеще. Състезателите и треньорите получават възнагражденията си в срок, което е важно. Всичко договори с министерството са подписан. Състезателите провеждат лагери, Калояна Налбантова в момента е на подготовка за един месец в Куала Лумпур. . . опитваме се да подсигуряваме всичко, защото вече сме водещ спорт в страната", каза още той. / БТА