Световната атлетика обяви протокол с хигиенни правила от 22 страници, които ще бъдат прилагани по време на състезанията по лека атлетика при подновяването на сезона.

Мерките включват дезинфекциране на стартовите блокчета и палките при щафетни бягания след всяка употреба, поставяне на антивирусни препарати в пясъка на скочищата, прибавяне на хлор във водните препятствия и др.

От Световната атлетика обясниха, че протоколите са "базирани на научните познания за предпазване на вируси".

Както е известно, сезонът беше прекъснат през март заради пандемията от Ковид-19, а надеждите са съкратената кампания 2020 да се състои от август до октомври.

Препоръките към домакините на лекоатлетически прояви включват използване на маски за лице на стадионите от всички официални лица, медии и спортисти, с изключение на периодите, в които атлетите загряват или се състезават.

Организаторите трябва да осигуряват на участниците единични торбички, в които има поне три маски за еднократна употреба, тубички с гел-дезинфектант и мокри дезинфециращи кърпички .

В протоколите е записано също, че съдиите, които имат по-близък контакт с лекоатлетите, трябва да носят специални защитни очила или шлем на лицето, както и маска.

За дисциплините скок височина и овчарски скок се препоръчва дезинфекция на ръцете с препарат преди всеки опит.