Актуалният световен вицешампион по биатлон за младежи Благой Тодев ще бъде сред участниците на Старозагорския маратон тази неделя. Седмото издание на надпреварата отново ще e валидно за Националния шампионат по полумаратон и новата звезда на българския и световния биатлон ще се пробва на 21 км. 
 
Роденият в Банско талант завърши сезона като европейски шампион от Поклюка, световен вицешампион от Солт Лейк Сити и носител на кристалния глобус за най-добър в индивидуалната
дисциплина при младежите. Тази зима 21-годишният Тодев направи и своя олимпийски дебют на игрите в Пекин през февруари.
 
В полумаратона ще стартира и семейство Наталия и Богдан Семьонович от Украйна. Наталия грабна златото на маратон Стара Загора през 2020 г., когато победи с време 2.47:54 ч., а същата пролет Богдан спечели бронз на класическата дистанция с 2.27:23 ч. Двамата имат още медали от Стара Загора – Богдан е шампион миналата година и със сребро от 2019 г. на 21 км, а Наталия е с бронз на 10.5 км от преди три години.
 
Тази неделя в спор за държавните титли на полумаратон ще застанат на 100 лекоатлети, сред тях са най-добрите български бегачи: Йоло Николов, Стоян Владков, Мирослав Спасов, Милица Мирчева, Маринела Нинева, Девора Аврамов и др.
 
В мартонската дистанция също ще бъде интересно. На старт застава шампионът от 2020 г. Омер Асланоглу, който грабна победата преди две години с постижение 2.23:52 ч. Съперници на тулчина за златото се очертават сънародникът му Юсеир Сойлемаз и мароканецът Омар Книун. Шабан Мустафа също е дал заявка за маратонската дистанция.
 
Не по-малко интересно ще е и на най-късата дистанция от 10.5км, в която ще се впуснат сребърният медалист от Параолимпийските игри в Токио 2020 Християн Стоянов, Сава Тодоров, Лиляна Георгиева, Силвия Георгиева и др.
 
„Правим всичко възможно да запазим традицията. Маратон Стара Загора се утвърди като едно от емблематичните събития за града. Вярвам, че и сега в неделя, когато на старт ще застанат близо 800 атлети от 16 държави, ще стане един истински празник за всички, които обичат спорта и активния начин на живот,“ заяви Красимира Чахова, зам.-кмет на Стара Загора.
 
Стартът на маратон Стара Загора е насрочен за 9.00 ч. от площада пред сградата на Общината, участниците могат да избират между класическата дистанция на 42.195 км, полумаратона на 21 км и кратката на 10.5 км.
Общият награден фонд е над 26 000 лв. Всеки бегач ще получи рекламна тениска, а на успешно завършилите ще бъде връчен паметен медал за спомен.
 
След старта пред Общината, маршрутът продължава по бул. “Цар Симеон Велики“, после състезателите преминават по бул. „Никола Петков“. В района на магазин „Метро“ правят обратен завой и по същото трасе се насочват към Община Стара Загора. Дължината на една обиколка е 10.550 км. Участниците в маратона пробягват 4 обиколки, в полумаратона 2 обиколки, а в дистанцията 10.5 км – една обиколка.
 
Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, БФЛА, Асоциация "Спорт в свободното време", Спортен клуб лека атлетика "Берое" и Спортен клуб "Ракета".
 
Крайният срок регистрация е утре, събота, 2 април, онлайн записването е на следния линк: https://www.marathonstarazagora.com/registration.php