Христо Стоичков награди най-добрите военни спортисти на България на специална церемония церемония в зала "Съединение" на Регионалния исторически музей в Пловдив. Младши сержант Ваня Гатева и младши сержант Неделчо Василев грабнаха призовете за №1 за 2023 година. Двамата заеха първите места в крайното комплексно индивидуално класиране при мъжете и жените от Държавните военни шампионати и бяха отличени на специална . 
 
На церемонията присъстваха още заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, кметът на Пловдив Костадин Димитров, председателят на Общинския съвет Атанас Узунов, заместник-кметът Николай Бухалов, командирът на Съвместното командване на на специалните операции на българската армия генерал-майор Явор Матеев и най-добрият спортист на Пловдив за 2023 година - шахматистката Виктория Радева. 
 
При жените младши сержант Ваня Гатева завърши на първо място в комплексното индивидуално класиране с общ актив от 56 точки. Втора остана Златина Генчева с 48 точки, а на трето място се нареди Виктория Ковачка с 36 точки.
 
При мъжете младши сержант Неделчо Василев също триумфира безапелационно в крайното класиране от Държавните военни шампионати с 56 точки - с 10 повече от втория старши лейтенант Красимир Анев. Третата позиция зае старши лейтенант Йордан Копринков с 45 точки.
 
"Горд съм, че днес бях гост на тази церемония. Благодаря на генерал Матеев, че се труди и прави всичко от сърце, за да може тези спортисти да почувстват, че това е техен дълг. За да постигнат тези резултати, те са се лишили от много неща. Генерал Матеев пое този ангажимент, този дълг към всички наши военни. Благодарение на него и на хората около него, които се трудят, се изграждат спортисти, защото казармата изгражда", заяви Христо Стоичков след церемонията.
 
В отборното класиране на Държавните военни шампионати първото място бе спечелено от Съвместното командване на специалните операции. Втори в подреждането се наредиха представителите на Военновъздушните сили, а на трето място останаха Сухопътните войски.
 
За най-добър военен треньор за 2023 година бе избран капитан Стефан Николчев.