Световната и трикратна европейска шампионка на 200 метра едноместно кану Станилия Стаменова даде специална пресконференция, на която отговори на обвиненията към нея от страна на БФКану-каяк. Стаменова заяви, че иска да води спокойна подготовка и увери, че има големи шансове да спечели олимпийската квота за Токио 2020.

"22 години съм атлет отдаден към успехите на страната. 11 години съм бил състезател по лека атлетика. На 22 години започнах да тренирам кану-каяк. Имам 10 медала от световни и европейски първенства по кану-каяк. Това не бих казала, че може да бъде постигнато от капризи. Единственото, което желая е да получа финансирането, което ми се полага. Аз нямам зад себе си цялото кралство войнство. Зад себе си имам истината", започна Стаменова.

Антон Узунов
29 снимки

"Относно договорите ми, искам да попитам какво е юридическото основание да не бъде продължен договора от страна на федерацията, точно в предолимпийска подготовка? През август 2020 договорът от министерството изтече и не е ясно защо не беше продължен. Финансирането съм си го извоювала и заслужила. За мен е обида за всички треньори, че на пресконференцията на федерацията заявиха, че е изчерпан ресурса от треньори в България. Редно ли е да бъдат назначавани треньори без необходимата квалификация?", каза още тя. "Зад мен стоят рехабилитатор, диетолог, имам и календар за тренировки за месец напред, а не да мисля парче по парче. Най-много ми се иска да имам конкурентна среда. Искам да ми бъде осигурено спокойствие, за да продължа с тренировъчния ми процес. Шансовете да умра от глад са много по-големи, отколкото да се удавя. Кану-каякът е един от най-безопасните спортове. Гребният канал е спортен център за водни спортове, стопанисван от Община Пловдив и не е частно съоръжение на клуб "Тракия". В момента всички елитни състезатели са във водата и се подготвят за олимпийската квалификация. Българският кану-каяк е на това място благодарение на моят труд, на Ангел Кодинов, Мирослав Кирчев и още две-три момчета. Надявам се в края на месец май, когато ще се проведат олимпийските квалификации, да зарадвам всички с квота", добави състезателката. Стаменова заяви, че има желание да работи с Ева Пашева.

"Аз съм предявила желанието си да работя с Ева Пашева. Тя е лицензиран треньор, който е специалист по кану-каяк. Изключително много уважавам всичките си треньори. Може би причината да не искат толкова много треньори да работят с федерацията по кану-каяк е във финансовата рамка. Те получават 630 лева без осигуровки и трудов стаж. 11 месеца в годината те няма, отиваш на централизирана подготовка. Никой не би се съгласил. Искам да се разбера с тях. Аз една година бях изоставена и си мълчах. Мълчах с желанието да тренирам и да представям България. Шансовете са ми големи за взимане на квота, стига да ми бъдат осигурени нужното спокойствие и подкрепа. Конкурентките ми не веднъж съм ги побеждавала. Има много неща, които мога да подобря в технически план", добави Стаменова. "Аз давам от собствения си джоб, за да се състезавам. Личната ми мотивация е по-голяма от това да получавам финансови средства. Трудовият ми договор с клуб "Тракия" е прекратен на 1 ноември по документи. Изплатени са ми неползваните отпуски. Той е като треньор в клуба. Казаха ми, че нямат повече възможност да ми плащат заплата. За да покажем, че сме в добри отношения беше прекратен по взаимно съгласие. Клубът ми осигури лодка, защото имахме разговор с Управителния съвет на федерацията на 29 декември, в който им казах, че ще бъде по-добре да ми бъде закупена лодка, която отговаря на килограмите ми и тази лодка се използва от моите конкуренти. Когато пуснах молбата да бъда в клуб "Георги Демирев" беше сменен патронът за хангара на Гребната база. Казаха ми, че всичките лодки са преместени, аз нямам достъп до лодките и да се обърна към федерацията. Ние нямаме много хора, а ги отказваме още като млади. На световни и европейски първенства в Пловдив се появяваме повечето пъти с една лодка - аз и Ангел Кодинов", заяви още световната шампионка.

"Аз съм спортист, който трябва да тренира, не искам да водя борби. Има целеви средства, които се отделят от министерството. Единственото ми желание е тези средства да достигнат до мен и нормално да продължа подготовката си с новия треньор и в новия клуб в Русе. Трансферният прозорец на картотекирането на даден състезател е в средата на месец февруари. Аз все още не съм член на този клуб. Те имат желанието, възможностите и предоставят условия, за да се готвим и имаме общи цели. Смятам, че предстоят срещи с Министерството на спорта и се надявам с помощ от тяхна страна този конфликт да бъде потушен и да продължим спокойно работата си. Ако не бях оптимист нямаше да застана тук и нямаше да се боря. Защо трябва да се боря с хора, които трябва да помагат? Получава се така, че ние трябва да се борим с нашата федерация, а след това да се борим със света. Аз водя сериозен тренировъчен процес, виждам резултати от него и вярвам в постигането на добри резултати. Имам няколко месеца работа и се надявам всичко да бъде изчистено, за да мога да се подготвя нормално", добави Станилия Стаменова.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.