Световната шампионка в кануто Станилия Стаменова отново използва социалната мрежа Фейсбук като посочи няколко опорни точки, върху които журналистите да стъпят при задаването на своите въпроси към ръководството на Българската федерация по кану-каяк по време на утрешната пресконференция, която БФКК свиква във връзка с разразилия се по-рано през деня скандал около олимпийската подготовка на най-голямата ни надежда за медал от Токио в този спорт.

Стаменова се оплака, че е била оставена без държавна финансова издръжка в предолимпийската 2020 година и сама е трябвало да финансира подготовката си. Освен това от нейния клуб “СККК “Тракия" (Пловдив) прекратили договора й през ноември и така тя останала без заплата, осигуровки и трудов стаж.


От Министерството на младежта и спорта излязоха със становище, че не са страна по спора между Стаменова, клуба й “Тракия” (Пловдив) и Българската федерация по кану-каяк, посочвайки че през годините състезателката винаги е получавала необходимите финансови средства за провеждане на пълноценна подготовка. 

За 2021 тя била включена в Програмата за олимпийска подготовка, като в договора с БХКК са предвидени месечни средства в размер на 12 000 за състезателката, средства за подготовка и възстановяване в размер на 8600 лева и още 7800 за състезания от международния спортен календар.

Ето какво написа Станилия Стаменова в поредната си публикация във Фейсбук (без редакторска намеса):

"Утре от 12 часа БФКК ще проведе пресконференция в пресклуб България. Ето ви няколко опорни точки при структуриране на въпросите си към тях!

1. Защо федерация кану-каяк подписва договор с треньора Нина Мекерешка през 2020г, след което прави невъзможна подготовката с нея. (или тренираш с нея, но на твоя издръжка или идваш там където ти кажем и тренираш сама).

2. Колко професионално е подготовката на атлет сам? Предложението треньора на каяк мъже да води подготовката ми дори стои изключително несериозно!

4. Защо когато г-н Бухалов ми беше треньор можех да се подготвям в Пловдив, а когато той стана председател на федерацията това вече е невъзможно и единствено подготовката ми може да се финансира в рамките на централизирана подготовка, на която никой треньор в България не иска да стои, та дори и той самия когато беше треньор?!

5. Какъв е стимула на един атлет подготвящ се да побеждава света когато на централизирана подготовка е поставен на същите условия при каито и юнуша покрил норматив на селекция за национален отбор.

6. За каква централизирана подготовка говорим и какъв отбор като аз съм ЕДИНСТВЕНАТА КАНУИСТКА в България на международно ниво. Аз нямам отбор, нямам конкурентна среда и федерацията не ми предоставя условия за развитие на резултат чрез спаринг партьор?

7. В програмата на БФКК на централизирана подготовка не фигурира физиотерапевтично възстановяване, което е от огромно значение за нормалното протичане на подготовка. Защо?

8. Защо успешните имена от последните 10 години не желаят да се подготвят на централизирана подготовка, а именно Мирослав Кирчев, Димитър Петров, Ангел Кодинов, Кристиян Душев, Денис Димитров?!

9. С какво мотивират хора като мен дали 20 години от живота си в идеалистични цели, подбудени от патриотизъм!? Като ги уволняват и унижават ли!? При положение, че са заслужили обгрижване на най-високо ниво подготовка!

10. Защо 30 годишен атлет в България не може да се възползва от средствата предоставени му от държавата и да се готви по най-добрия начин вместо да се бори веднъж с федерация и след, което да се бори със Света?!