Ваня Стамболова записа трети резултат във вечната ранглиста на дисциплината 400 метра с препятствия в зала по време на 46-тия международен турнир по лека атлетика Академик, който се проведе в Добрич.

Стамболова спечели първото бягане в тази дисциплина на българска територия с време от 58.54 секунди, което освен че е новоустановен национален рекорд, е й трети резултат във вечната световна ранглиста.

Най-доброто постижение на 400 метра с препятствия в зала за жени е 56.41 сек. За разлика от на открито, където бягането е олимпийска дисциплина и се преодоляват 10 реда хърдели, то препятствията в зала се преминават 8 пъти.

„Имам проведени две тренировки реално с препятствията, но въпреки това аз съм специалист на 400 с препятствия и може би това малко ме улесни. Въпреки че тази дисциплина е много по-различна, отколкото на открито. Тъй като на открито имаш определен ритъм между препятствията, знаеш колко крачки имаш, докато тук има малко улучване. Все пак се радвам за добрия резултат, особено в тази зала и с тези две тренировки, които проведох. Винаги съм готова за експерименти, както направих и днес“, сподели Ваня Стамболова за Нова спорт.

Атлетката ни обяви, че все още не е взето решение на коя дисциплина ще заложи на Световното първенство: „С моя треньор много често в последния момент или на място решаваме коя ще е дисциплината на състезанията, защото съм състезател, който може да се състезава на различни дисциплини – като започнем от 200 метра и стигнем до 800 метра. Все пак има много време до тогава.“

Относно предстоящото Европейско първенство в зала, в Прага, което ще стартира след по-малко от месец, Ваня Стамболова каза: „400 или 800 метра, и двете дисциплини са доста близки, на място ще решаваме. На първо място трябва да покрия норматив, защото нямам за зала. След това ще решаваме.“