Руски и беларуски атлети ще бъдат допуснати до тазгодишното издание на Азиатските игри, независимо от инвазията в Украйна, съобщиха от Олимпийския съвет на Азия (ОКА). Предложението идва, след като Международният олимпийски комитет (МОК) заяви в сряда, че завръщане на руснаците на Игрите в Париж през 2024 трябва да бъде „допълнително разгледано“, независимо от призивите на Украйна да им забрани участие.

Русия и Беларус са извън повечето олимпийски спортове от близо година насам след инвазията на Украйна. „Всички спортисти, независимо от тяхната националност или паспорт, трябва да могат да участват в спортни състезания“, казаха от ОКА в свое изявление. От Олимпийския съвет на Азия подкрепиха МОК, който сподели вчера, че „нито един спортист не трябва да бъде възпиран от участие само заради паспорта си“.

МОК обеща солидарност с Украйна, но подчерта, че търси „път“ за това руснаци и беларуси да участват на Олимпиадата в Париж догодина. Решението от Азия предлага потенциален начин руските спортисти да участват в състезания, които служат като квалификации за Летните олимпийски игри. Квалификациите в някои спортове вече започнаха.