Разследването на случая с руската фигуристка Камила Валиева, заподозряна в нарушаване на антидопинговите правила, може да отнеме повече време от планираното, съобщи генералният директор на Световната антидопингова агенция (WADA) Оливие Нигли за агенция АП.

WADA очаква Руската антидопингова агенция (РУСАДА) да приключи разследването си по случая срещу Валиева до 8 август. Според Нигли, тази дата "не е непостижима, но има процедурни причини, поради които понякога е необходимо повече време".

В края на декември Валиева даде допинг тест, който беше изпратен в акредитирана от УАДА лаборатория в Стокхолм. През януари фигуристката участва на Европейското първенство в Талин, където спечели титлата. На 7 февруари, заедно с други руски фигуристи, тя завоюва златния медал от Олимпийските игри в Пекин 2022 в отборната надпревара. В същото време всички други резултати от допинг тестовете, взети от рускинята след 25 декември, са отрицателни.

На 8 февруари Стокхолмската лаборатория съобщи, че в пробата на Валиева от 25 декември е открит забраненото вещество триметазидин, което попада в класификацията S4 на списъка на УАДА (хормони и метаболитни модулатори). Използва се за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания чрез нормализиране на енергийния метаболизъм на клетките. Лекарството не оказва влияние върху резултатите на спортистите, но употребата му е забранена.