След 25 години в инвалидна количка, параолимпиецът ни Мустафа Юсеинов има надежда да проходи отново. Според турски лекари операция на гръбначния стълб може да изправи на крака световния шампион в хвърляне на копие. Лечението обаче струва 25 000 евро – сума, която се оказва непосилна за спортиста донесъл куп медали на родината си.

Великанът от Мадан, както е известен Мустава, се е преборвал три пъти със смъртта. При третия случай се срутва мината на в Манад и тогава 22-годишният Мустафа остава в инвалиден стол. 

„Първият път бяхме на бригата, глътнах си езика. Втория път паднах от четвъртия етаж от училище. Третия път в мините вече пострадах“, започна Мустафа.

„Може би съм с девет живота. Аз продължавам да се боря и доказвам“.

„Никога не съм губил надежда. Винаги съм вярвам, че с напредъка на медицината ще се получи“.

Вярата му осезаемо се връща след случайна среща с лекар от Турция – случайна, защото час има не той, а неговите колеги Даниела Тодорова и Ружду Ружди: „Закъсаха с колата, аз отидох да ги откараха в болницата. Лекаря попита какво ми, каза ми, че тази операция е трябвало да я направя по-рано, но ми каза, че не е невъзможно да проходя отново“.

„Изкривява ми се гръбнака. Адски са болките. Всяка сутрин като стана си представям как започвам да се боря. Преди няколко месеца мечтаех за една олимпийска титла, която нямам. Но по-добре без нея, стига да съм на крака. Като се изправя искам да се изкача на най-високото място. Това ми е мечтата - да гледам отвисоко“, завърши Мустафа.