Двукратният световен шампион по дартс Гари Андерсън бе принуден да се оттегли от виртуалния турнир на Професионалната дартс корпорация (ПДС), след като безжичната връзка за интернет в дома му се оказа „недостатъчно надеждна“.

ПДС обяви по-рано тази седмица, че играчите ще участват в нови серии от домовете си в рамките на 32 последователни дни, след като състезанията от календара бяха отложени заради пандемията от коронавирус. Но Андерсън, първенец на планетата от 2015 и 2016, се оттегли поради неочаквани обстоятелства. „Бях готов да участвам, но когато направиха тестовете на моята WiFi връзка, тя просто не е достатъчно надеждна. Това не ме изненадва. Изпитвам затруднения, когато плащам сметки онлайн в дома си, наистина е изнервящо. Исках да участвам. Щеше да бъде нещо различно от обичайните турнири“, сподели 49-годишният шотландец за The Sun.

Президентът на ПДС Бари Хърн обяви новия Тур по-рано през седмицата, който ще бъде излъчен на живо, като играчите ще се изправят един срещу друг чрез видеовръзка. Може би, това ще донесе малко усмивки и нещо, което да очакваме с нетърпение“, сподели той за радио Talksport, като действащият световен шампион Питър Райт ще играе в дебютния двубой от надпреварата в петък. Шефът на корпоцията добави, че не всичко е загубено за Андерсън. „Имаме още няколко такива случая, опитваме се да помогнем. Има някои технически неща, с които можем да асистираме. На световния номер 1 Майкъл ван Гервен наскоро му се роди нова рожба, така че къщата му също е в лек хаос“.

Номер 6 в света Дарил Гърни от Северна Ирландия също няма да участва, казвайки, че „няма достатъчно пространство“. „Нямаше да е зле да се включа в надпреварата, за да си припомня усещането, но нямам достатъчно пространство в къщи. Повечето от водещите играчи имат специална стая за тренировки. Дартсът ми е на гърба на спалнята. Стоя в хола на върха на стълбите и единият ми крак е в банята, а другият в хола, така че ако някой иска да отиде до банята, не мога да хвърлям“, обясни той за BBC.