Висш магистрат е бил скандално арестуван заради противопоставянето си на войната в Украйна. Новината беше разпространена от Международния съвет за спортен арбитраж (ICAS), според който високопоставеният член на Спортния арбитражен съд в Лозана - Александър Данилевич е пратен в затвор в Беларус.
 
ICAS твърди че, Данилевич е задържан през май и оттогава се намира зад решетките. Международният съвет за спортен арбитраж и членовете на Спортния арбитражен съд считат, че колегата им е превърнат в политически затворник, тъй като разследване срещу него е започнато едва след неговия арест.
 
Александър Данилевич е член на базирания в Лозана Спортен арбитражен съд от 2011 г. Той е бивш президент на Беларуската федерация по ръгби, като заема поста от октомври 2012 г. до ноември 2016 г. Член е и да дисциплинарната комисия на Европейската конфедерация по ръгби.
 
Още в край на февруари, броени дни след началото на руската инвазия на украинска територия, Данилевич подписва изявление, в което призовава за край на войната. Седмици по-късно призна на профила си в Инстаграм, че е бил сериозно порицан за действията си от Градската юридическа асоциация на Минск. През месец април пък разбра, че договорът за преподавател в Беларуския държавен университет няма да бъде продължен.