Италианецът Матео Малучели (Джей Си Ел Укьо) беше награден за шампион в 71-то издание на Колоездачната обиколка на България.

Финалът на надпреварата обаче беше помрачен от скандал. Първоначално първото място беше присъдено на родния състезател Мартин Папанов (Цар Симеон), който спечели последния етап – 123 км от Сливен до Габрово.

Веднага обаче след като пресякоха финалната права, Малучели и лидерът в генералното класиране Джовани Карбони (Джей Си Ел Укьо) се отправиха към съдиите с претенции към първото място на Папанов. И двамата поискаха дисквалификация за българина заради „теглене“ от автомобил пред него на спускането към Габрово.

Случаят беше разглеждан над два часа от арбитрите, като в крайна сметка беше взето решение Папанов да получи наказание от 20 секунди. Така българинът се свлече до 15-то място в подреждането, на 7 сек зад Малучели.

Папанов получи премия от 3000 лв на награждаването, обещана за победителя в етапа. По всичко изглежда, че той ще трябва да я върне. Папанов излезе от топ 3 и финишира осми в генералното класиране.

Председателят на Българската федерация по колоездене (БФК) Евгений Балев разкри, че е имало обжалване от страна на Мартин, но не е имало кой да вземе решение, тъй като главният съдия си отишъл. В добавка „се е наложило да се изпраща видео на съдията, да се ходи в хотела, в който е отседнал, а през това време Федерацията е трябвало да направи това награждаване, защото състезателите гонели самолети“.

Общо 20 отбора участваха в 71-то издание на Колоездачната обиколка на България. Тази година бяха отбелязани 100 години от дебютното издание през 1924. Това направи Обиколката на България е четвъртата най-стара в Европа след тези на Франция, Италия и Белгия. | БГНЕС