Ансамбълът на България спечели златен и сребърен медал на финалите на отделните уреди на Европейското първенство по художествена гимнастика във Варна.

Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, които вчера останаха пети в многобоя, днес станаха европейски шампиони на пет топки и взеха сребро на финала на три обръча и два чифта бухалки.

"Доволни сме най-вече, че след вчерашния доста тежък ден, успяхме да се изправим и да покажем композициите си по този начин днес. Благодарим много на треньорите ни, на г-жа Раева, които ни помогнаха, защото ни беше доста тежко. Не е станало кой знае какво, но ние тренираме много и преживяваме много тежко такива дни", каза Симона Дянкова.

"Най-много ни мотивира това, че ние сме страшно силен отбор духом. И това не е първият случай, в който ни се налага след много жестоко падане да се хванем всички заедно и да се изправим и знаем, че след такива състезания винаги сме много по-силни", заяви Стефани Кирякова.

"Всъщност провалът, грешките и тези тежки моменти са част от успеха. И мисля, че трябва да минем през всичко това и накрая ще ни очаква нещо голямо. Силно се надявам", коментира Лаура Траатс.

"Това беше една доста трудна тренировка за олимпиадата. Смятам, че успяхме да се преборим и се надявам на олимпиадата да бъдем също толкова концентрирани, колкото бяхме днес и да покажем това, което можем", каза Мадлен Радуканова.

Капитанът Симона Дянкова винаги лично връчва медалите на своите съотборнички.

"Откакто медалите сами си ги слагаме стана като наша традиция аз да ги наградя. За мен това е огромно удоволствие и някаква вид благодарност към тях. Имаше много дълъг период, в който нямахме състезания, още повече състезания с публика. Затова искаме наистина да благодарим на абсолютно всички хора, които ни подкрепят. Радваме се, че успяхме да ги зарадваме. Сега ни предстои малка почивка, след което продължаваме тренировките и ще прекараме времето до олимпиадата в залата", добави Дянкова.