Около 9000 бегачи, някои с предпазни маски, взеха участие в Шанхайския международен маратон в неделя, предадоха китайските медии – рядкосрещано събитие в година, в която коронавирусът блокира световния спорт.

Организаторите на надпреварата заявиха преди началото й, че маратонът цели да покаже как Китай продължава напред на фона на глобалната криза. Престижните маратони в Ню Йорк, Берлин, Бостън и Чикаго паднаха жертва на коронавируса тази година, докато тези в Лондон и Токио бяха отворени само за професионалисти. Шанхайският маратон се проведе под слънчево небе след няколко поредни дни с дъжд, както и с мерки за овладяване разпространението на вируса.

Шанхай е на тръни след скорошен скок в случаите на новозаразени, но Китай успя да голяма степен да се справи с епидемията благодарение на стриктни карантини и агресивно масово тестване. Бегачите трябваше да минат тестове за коронавирус, за да участват, като им бе наредено да носят маска преди и след състезанието. Някои ги запазиха върху лицата си по време на целия маратон. Около 9000 състезатели се очакваше да вземат участие – в предишни маратони в Шанхай броят на бегачите достигаше 38 000. Нито един чуждестранен бегач не участва в надпреварата, която се проведе без публика.

Дистанционното бягане отбелязва сериозен интерес в Китай, като държавните медии съобщават, че има „треска за маратон“. През февруари, когато страната бе затворена заради пандемията, един фанатичен бегач пробяга еквивалента на полумаратон в малкия си апартамент.