"Желанието за победа и стремежът да си пръв е нещото, което прави единия състезател по-добрия на финала", това каза носителката на шампионската титла от Световните серии на футбол на маса "Гарландо" във Виена Екатерина Атанасова.

В специално интервю за БГНЕС световната шампионка по джаги разказа за последния турнир, който е спечелила, какви хора играят джаги в България и какво е необходимо, за да бъде един състезател шампион. "Турнирът, в който участвах, е от световните серии на "гарландо". Провежда се веднъж в годината. Има пет такива състезания, които са на петте официални маси. Той е със статут на световно първенство. Гарландо турнирите са от много висок ранг. Всичките ми победи са важни. Аз винаги играя, заради самото състезание, за да победя всички, които са там. Така, че и на най-малките турнири победите са важни за мен. Победата на Световното първенство и световните серии през 2012 година бяха доста важни за мен от гледна точка на това, че не очаквах, че ще победя. Тази година за първи път имаше 82 жени, които са тренирали специално на Гарландо и то някои по шест часа на ден. Да се изправя срещу тях и да ги надвия беше като сбъдната мечта. От 2007 година насам само австрийки бяха печелили тези серии", каза Атанасова.

Тя продължи с това, че състезателите по джаги от всякакви възрасти и пол в България са на много високо ниво: "Българските жени са много добри на джаги. Всички са на топ ниво и чужденките треперят, когато трябва да се изправят пред нас. Има и много добри джуниъри, както и мъже. Всеки може да играе. Освен професионалистите има и хора, които идват просто да усъвършенстват ударите си. Може да играеш джаги само за удоволствие, а може и със състезателна цел. Желанието за победа и стремежът да си пръв е това нещо, което прави единият състезател по-добрият на финала".

Световната шампионка разкри и предстоящите състезания, както и по колко време отделя за тренировки. "Предстоят ми 3-4 състезания. Тази седмица заминавам за немската Бундеслига, където играем на финал. За момента сме първи в класирането с девет от девет мача и ни предстои да си защитим титлата. Предстои ми и морски сблъсък с клуба ми "Берлин" във Варна срещу клубовете от морето. След това има три много големи турнира в София. В световната ранглиста съм първа и на сингъл, и на двойки, което е много важно за мен. В момента не ми остава много време за лични тренировки, тъй като се занимавам да обучавам хората от клуба, но ми се иска да отделям поне по два часа през ден", завърши Атанасова.

Българската състезателка по джаги Екатерина Атанасова постигна страхотен успех, спечелвайки шампионската титла на Световните серии на маса "Гарландо" във Виена. Представителката ни успя да постигне невъзможното, като се класира първа измежду 82 състезателки от цял свят. По пътя до финала Атанасова елиминира от състезанието силни играчи като швейцарката Рамона Зиигенталер, швейцарката Мелиса Диас, рускинята Екатерина Трипотен, полякинята Сузана Филон, българката Благовеста Герова. Във финалния мач Катето се срещна със съотборничката й от тима на Берлин – Синди Мозер от Швейцария и я елиминира в изключително оспорвана игра с резултат 5:3 в последния 5-ти сет. От 2008 г. насам титлата при жените бе печелена неизменно от австрийката Верена Ройер. В момента България се нарежда на трето място в света при жените и на четвърто място като цяло в спорта футбол на маса в официалната международна ранглиста на МФФМ.