Българските състезатели заеха три четвърти места на финалите в последния ден на Европейското първенство по спортна акробатика за мъже, жени и младежи във Варна.

Смесената двойка Елена Босилкова и Жулиен Шайков остана само на 0,250 т. от сребърните отличия във финала на баланс за мъже и жени. Българите получиха оценка 27.390 точки. С малко пред тях завършиха двойката на Германия Даниел Блинцов и Диана Луст (бронзови медали) и двойката на Украйна Анастасия Семенович и Богдан Иваник (сребърни медали) – и двете с оценка 27.640. Безапелационни европейски шампиони на баланс станаха златните медалисти от многобоя Агхасиф Рахимов и Разия Сайдли от Азербайджан с 29.180.

Елена Босилкова и Жулиен Шайков заеха и престижното пето място в многобоя и във финала на темповата комбинация.

Мъжката двойка на България Георги Стоянов и Панайот Димитров завърши на четвърто място във финала на темповата комбинация с оценка 26.600, на 0.340 от бронза. Титлата отново спечелиха победителите от многобоя Даниел Абасов и Мурад Рафиев от Азербайджан с 27.510. Сребърните медали заслужиха представителите на Испания Хосе Морено и Хуан Молина с 27.210. На трето място на темпо се класираха Гонсало Парейра и Мигел Лопес от Португария с 26.940.

Георги Стоянов и Панайот Димитров се класираха седми в многобоя на шампионата за мъже и жени.

Смесената двойка Милица Смоленска и Андрей Христов зае четвърто място във финала на баланс в надпреварата при младежите (13-19 години). Те получиха оценка 26.120, с която останаха на крачка от почетната стълбичка. Европейски шампиони на баланс станаха представителите на Украйна Иван Лабунец и Ефросиния Кривицка с 28.400 пред Едуардо Ферарис и Ариана Лук от Италия с 26.850 и Андре Фиуза и Мадалена Томас от Португалия с 26.720.

Милица Смоленска и Андрей Христов се класираха шести в многобоя.

Президентът на Европейска гимнастика Фарид Гаибов, който беше във Варна за шампионата по спортна акробатика, изказа своите благодарности към Българската федерация по спортна акробатика и българския организационен комитет за отлично проведеното Европейско първенство.

Председателят на организационния комитет Недко Костадинов изказа благодарности към всички, допринесли за успешното първенство, и най-вече към всички доброволци във Варна, положили усилия като за европейски шампиони.

По традиция, Недко Костадинов предаде знамето на Европейска гимнастика, а вицепрезидентът на европейската централа Мишел Бутар го връчи на председателя на организационния комитет в Люксембург, където ще е следващото Европейско първенство по спортна акробатика през 2025 година.