На 6 април олимпийската ни шампионка Румяна Нейкова празнуваше рожден ден. Заради това тя бе гостенка в рубриката "Денят на" в сутрешния блок на NOVA. 

В него тя говори за кариерата на треньор, за семейството и за трудностите пред спорта в България.

"Много здраве, късмет и много щастие. Щастливи моменти, каквито съм изживяла и като състезател. Надявам се да ги изживея и като треньор, защото тези моменти са незабравими", пожела си Нейкова.

За великденските празници, тя сподели: "Това са хубави празници, семейни, радвам се, че отново се събрахме цялата фамилия, цялото семейство, децата да се съберат. Аз готвих. Моят вуйчо приготви основното ястие, а аз с децата яйца, козунаци."

"Големият син Емил избра пътя на майка си и баща си. Големият на 1 август ще направи 17 август, а на 13 юни малкият ще направи 10 години. Вече са големи деца, избират своя път. Имат опция, всеки има право да си избере сам, каквото иска. Малкият играе волейбол, но с едното око гледа към водата. Големият вече тренира гребане. Тренирам го заедно с баща си. Много по-ивзискателни сме към него. Надявам се това да не го стресира, защото спортът ще му даде много. Ще му даде възможност да бъде по-мотивиран и дисциплиниран. Към нашето дете сме много по-взискателни от другите." 

"Всяко едно дете има шанс, зависи от вътрешната нагласа и мотивация. Спортът има голяма конкуренция, която е много по-лесно достижима. Това са изкушенията на нашето ежедневие и на поколението сега. Много силна е конкуренцията и спортът остава на заден план. Затова сега е много по-трудно да се реализира сегашното поколение."

"Всичко това е свързано как ще бъде мотивиран младият човек. Материалната база е много остаряла и когато видят на международните състезания, че техните връстници карат много по-модерни лодки, това нещо малко ги демотивира."

"Спортът, не само гребането, става неатрактивен за нашето поколение и бъдещи шампиони. Държавата трябва да инвестира в децата. Те са бъдещето, талантливите деца още от малки се вижда техният талант, вижда се в каква насока ще вървят. Още от детската градина трябва стъпаловидно да се инвестира в поколението, от което ще чакаме някакви резултати в бъдещето."

А мислела ли е да се занимава с политика като съпруга си? ""Никога не съм имала такова желание. За да се занимаваш с политика, трябва да си наясно детайлно с проблемите в спорта."

"Оттам нататък всичко става сложно. Парите в България за спорт са изключително малко. Всички държави в челото на Олимпийските игри са държави с много силна политика за спорта. Има училищен спорт, има университетски спорт. При нас това го има, но не е на необходимото ниво."

"Докато един човек е малък, дете, нека мечтае, тренира, но да се труди много, защото мечтите се сбъдват. Всяка една мечта се сбъдва. С каквото и да се занимава, с труд мечтите се сбъдват", завърши рожденичката.