Айнер Рубио изпревари Тибо Пино и Джеферсън Сепеда за победата в съкратения 13-и етап на колоездачната обиколка на Италия. Състезанието бе с променен маршрут заради лошите метеорологични условия в Европа.

Лидер в обиколката на Италия остава Герайнт Томас, който финишира на девето място днес. Британският състезател на INEOS Grenadiers има преднина от 2 секунди пред Примож Роглич от Jumbo-Visma, след като двамата завършиха с равно време.

бта
20 снимки

Рубио (Movistar) направи перфектен спринт и на последното изкачване в Кран Монтана изпревари първо Сепеда (Education-EasyPost), а след това и Пино (Groupama-FDJ). Това бе първа етапна победа в кариерата на колумбиеца, който спечели с 6 секунди пред Пино и с 12 пред Сепеда.

Въпреки че бе с променен маршрут, състезанието не премина без проблеми заради поройните валежи в централна и южна Европа. Организаторите отмениха изкачването край прохода Голям Сан Бернар заради риска от свлачища или лавини. Така 13-ият етап бе съкратен от 207 на 199 км.

Състезателите потеглиха по план под проливен дъжд в Боргофранко д'Ивреа, но бързо се прибраха в бусовете на отборите си за определянето на нов маршрут и поредно съкращаване на дистанцията.

"Заради променливата метеорологична обстановка, най-вече тази в Италия, комисията реши да удовлетвори желанието на състезателите и вкара в сила Протокола за каране в екстремни условия", съобщават организаторите.

Победителят от шестия етап Мадс Педересен, който беше втори в генералното класиране, не се включи на старта заради вирусно заболяване. Той има силна кашлица и възпалено гърло.

Следващият етап е 193-километрова отсечка от Сиере до Касано Маняго. 

Автор: Ивайло Георгиев/БТА