Общото събрание (ОС) на Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) избра с 26 гласа „за“, 0 „против“ и 2 „въздържал се“ в треньорския състав на централата да влязат Иван Иванов, Никола Колев, Пламен Братойчев, Живко Николов, Радослав Атанасов, Борислав Налбантов, Живко Архондов.

Първото Общо събрание на БФВТ с президент Ариф Маджид се проведе в София по-рано днес. Събранието протече при отворени врати в присъствието на медии и делегати на Световната и Европейската федерации по вдигане на тежести. За участие се регистрираха 28 клуба, които са членове с право на глас в БФВТ. Те гласуваха треньорският щаб начело с Иван Иванов да остане до Световното първенство в Саудитска Арабия през септември. 

Окончателният треньорски състав на националния отбор по вдигане на тежести ще бъде утвърден от Треньорски съвет, който предстои да бъде избран на следващото Общо събрание на БФВТ през октомври. Приет беше и отчетът на Управителния съвет (УС) за дейността на централата през 2022 година.

Председателят на събранието Ариф Маджид обясни, че процедурата е задвижена, но бюджетът на БФВТ все още не е одобрен и съгласуван с Министерство на младежта и спорта. По тази причина същият не е подготвен за гласуване на днешното Общо събрание и не беше взето решение по точката от дневния ред. Членовете бяха запознати с изготвения одит, като им бяха представени и копия от него, след което бяха проведени конструктивни дискусии относно решаване на финансовите проблеми на БФВТ.  Според официалното заключение от одита задълженията на БФВТ са 506 709 лева. 

По предложение от СК Титан, гр. Варна, като член на УС на БФВТ беше освободен Радостин Димитров, а за нов член на УС на БФВТ беше гласуван единодушно Марин Милашки, член на УС на спортен клуб по вдигане на тежести Мизия-Кнежа.

Приветствие към президента Ариф Маджид отправи генералният секретар на Европейската федерация по вдигане на тежести Милан Михайлович. „По-силна Българска федерация по вдигане на тежести означава по-силна Европейска и Световна федерация“, каза Михайлович.

Своята подкрепа към Ариф Маджид заяви Атила Адамфи, вицепрезидент на Световната федерация по вдигане на тежести. Той изтъкна важността на България за световните щанги и я сравни с „Бразилия за футбола“. 

Давид Капшидзе, вицепрезидент на Европейската федерация по вдигане на тежести и вицепрезидент на Грузинската централа, пожела успех на Българската федерация и предаде специално видео послание от Каки Какиашвили. Той е президент на Грузинската федерация по вдигане на тежести, седемкратен световен рекордьор, олимпийски, световен и европейски шампион. 

„Приветствам настоящата общност. много от вас ме познават, споделихме много радости заедно. Радвам се, че българското вдигане на тежести, което има дългогодишна традиция, върви по пътя на възраждането си под ръководството на нов, амбициозен лидер Ариф Маджид. Пожелавам ви успешен конгрес и важни решения!“, се казва в поздрава на Каки Какиашвили.

На събранието присъстваха още Матю Къртин, генерален секретар на Британската федерация по вдигане на тежести и Флориан Сперл, президент на федерацията по вдигане на тежести в Германия, член на борда на директорите на Световната федерация по вдигане на тежести.