Замърсяването на витамините с анаболен стероид е една от версиите за положителните проби на националите по плуване. Това стана ясна от изслушване на уличените състезатели пред Федерацията по плувни спортове. Очаква се резултатът и от пробата на полуфиналистката от Европейското първенство Габриела Георгиева.

Витамините ще бъдат изпратени за изследване в лицензирана лаборатория. Изслушването на Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов продължи три часа. След него състезателите и ръководството излязоха с обща теза, че забраненият препарат станозолол не е бил употребен с умисъл от националите или предоставен от главния мениджър и доктора на представителния тим.

„И двете страни се чудим откъде се е взел този стероид. Може да е и външен човек, който е сложил хапчето в чашката“, заяви Светлозар Николов.

„Никой от нас нито се е инжектирал, нито е приемал нещо забранено“, каза пък Здравко Баблаков.

„Те твърдят, че нищо ни са взимали странично. Аз им вярвам. На националния отбор никога не са давани забранени средства, независимо дали са в чашка, шишенце и така нататък“, обяви председателят на Българската федерация по плуване Георги Аврамчев.

Предстои изслушване на състезателите пред Антидопинговия център. Председателят на централата Георги Аврамчев коментира и обвиненията на многократната национална шампионка Екатерина Аврамова към системата на подготовка на националния отбор:

„Моят морал, чест и кодекс не ми позволява да коментирам човек, който за пет сребърника си е сменил родината. Екатерина Аврамова е взимала пари от Министерството, участвала е на много състезания, пожелаваме ѝ още успехи, но никога не е имала положителна проба“, каза още Аврамчев.

На 18 февруари е била взета проба и от полуфиналистката на 200 метра гръб от Еврошампионата в Глазгоу Габриела Георгиева, като резултатите се очакват.

От Антидопинговата агенция заявиха за NOVA, че все още няма информация за още една положителна проба.

Утре уличените състезатели и федерацията ще дадат обща пресконференция.  


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.