Международната федерация по гимнастика (ФИГ) ще започне дисциплинарно разследване срещу руския гимнастик Иван Куляк за "шокиращото му поведение" при показването на символ на подкрепа за руската инвазия в Украйна по време на състезание.
 
20-годишният руснак завърши трети във финала на успоредка на Световната купа по спортна гимнастика в Доха през уикенда и показа буквата "Z" в предната част на екипа си, докато стоеше на подиума до украинския съперник Илия Ковтун, който спечели златото.
 
Руските сили използват буквата Z като идентификационен символ на своите превозни средства в Украйна след нахлуването на Москва в съседката. Някои поддръжници на инвазията също показват символа.
 
"Международната федерация по гимнастика потвърждава, че ще поиска от Фондацията по етика да открие дисциплинарно производство срещу Куляк след шокиращото му поведение на Световната купа", се казва в изявление на ФИГ.
 
ФИГ вече отмени всички турнири в Русия и Беларус, като добави, че няма да дава домакинство на други събития на двете страни до второ нареждане. Спортистите от двете държави участват на състезанията, но с неутрален статут.