Миналата седмица ви разказахме за единствения ни световен шампион по джудо при юношите – Денислав Иванов, който се чувства недооценен в своята родина, но никога не би играл за друга държава. След излъчването на репортажа, ни потърсиха отново неговите родители, както и други състезатели по джудо със сигнал за нередности в договорите им с Федерацията.

Това е Денислав седмица по-рано, решен да участва на всяко едно състезание, и да печели медали за България. В началото на тази седмица отново се срещаме с него. Поводът - треньорът му Емил Дамянов получава ежегодния договор между състезател и Федерацията. Проблемът обаче е, че той е със задна дата 27-ми февруари и от Федерацията настояват Емил Дамянов да не пътува отсега нататък заедно с Денислав на международни състезания.

Председателят на Федерацията по джудо Иван Михалев е на друго мнение.

„Емил Дамянов не заслужава да бъде треньор, да бъде в нашите редици. Денислав всеки месец му даваме по 500 лв., даваме му възнаграждания. Ще му спрем състезателните права, да се оправя”, заканта се Иван Михалев, президент на Федерацията по джудо.

Със същия проблем ни потърсиха и братята Венцислав и Лъчезар Темелкови. Единият е баща на европейската шампионка по джудо Бетина, а другият - треньор на състезателя Иван Стефанов.

В специално приложение трябва да бъдат описани средствата, които всеки спортист и треньор трябва да получи за подготовка. Въпросното приложение беше публикувано на сайта на федерацията в деня, в който в който се свързахме с тях.

След като бащата на Бетина – Венцислав преглежда списъка, забелязва непознати в спортните среди имена. И в този случай, както и при Денислав, треньорът на Бетина няма да получи средства, за да я придружава на състезанията.

От януари месец 2016 година Федерациата има нов национален тренъор – Георги Петров. От Федерацията ни увериха, че всяко едно тяхно действие е съгласувано с Министерството на младежта и спорта.

От ведомството ни информираха, че са запознати с разногласията между състезатели, треньори и Федерация. При тях на 10-ти март 2016 г. е постъпил сигнал от Лъчезар Темелков, по който е започнала проверка.

Репортер: Василена Гръбчева