Президентът на Българска федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева изразни надеждите си момичетата от ансамбъла и в индивидуалните дисциплини да бъдат още по-мотивирани за работа след отличното представяне на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Тя каза, че се надява за тях чашата да не е наполовина пълна, а наполовина празна, за да бъдат съсредоточени до Олимпиадата.

"Много силно представяне на ансамбъла. Четири много добри изигравания. Имаха съвсем дребни неточности в някои от изхвърлянията, но като цяло много силна игра, която остави добро впечатление при всички специалисти. Това е много добре за нас в олимпийска година. Важно е нашите момичета да печелят призови места, за да бъде по-лесно на Олимпиадата. В нашия спорт има голямо значение как протича състезателната година", каза Раева в интервю за фейсбук страницата на федерацията.

"Много е важно момичетата да продължат да работят, да надграждат. На този етап не смятаме да увеличаваме трудността, защото трябва да изчистваме нещата, за да има сигурност и спокойствие по време на игра.

"Хубаво е, че днес на първата тренировка в залата момичетата казаха, че се чувстват добре и чакат с нетърпение Песаро. Това е добре за тяхната мотивация. Сигурна съм, че нашите конкуренти ни анализират и ще усложнят съчетанията си. Затова ние трябва да тренираме още по-усилено.

"За индивидуалното - прекрасни резултати за Боряна Калейн. Тръгна неуверено и направи слаб обръч, след това добра топка и във втория ден на бухалки и лента изигра две много силни съчетания. Успя от седмо място да стигне до сребърен медал. Ако беше направила още някои неща, тя можеше да се поздрави и със златен медал.

"Съчетанията на Боряна и на Катрин са много сложни, както и на всички наши момичета индивидуално. За да направиш толкова сложни елемени, се иска страхотно темпо. В момента много работим по тази насока. Боряна и Катрин все още се затрудняват, но го могат. Трябва им работа, за да им стигне времето и музиката за всички. И двете могат да се борят за златен медал, но до момента не успяват да покажат всички трудности. На бухалки Боряна спести две неща, които носят шест десети. Реши да играе насигурно, но това не носи успех.

"Момичетата са оптимисти и имат право да бъдат. Катрин започна по-уверено първия ден и в момента, в който отговорността и шансът за медал я натиснаха, тя не успя да издържи психически. През втория ден тя допусна грешки и остана седма в многобоя. При нея също проблем е темпото, заради което си спести доста неща. Ако ги беше направила, щеше да стигне до сребърен медал.

"Иска ми се за момичетата в момента чашата да е наполовина празна, а не наполовина пълна. Виждам мотивация у тях и това ме радва. Предстои ни много работа, но до европейското ще се справим. Преди това имаме държавно първенство елит, което ни е много важно. След това за Песаро ще пътуват Таня Воложанина и Стиляна Николова. Искаме да видим Стиляна на една такава голяма сцена и как ще бъде приета от съдиите. Нямаме никакви претенции към нея, просто искаме да я видят и да покаже таланта си. Тя може много, а това важи и за Таня.

"Много съм щастлива от старта тази година след тежката 2019. И за ансамбъла, и на индивидуално. Помня как се радвахме за класиране на финал, а сега не сме доволни от сребърен медал. Мечтата ни бе да имаме силно индивидуално, а сега имаме и втори ешалон, който навлиза силно на международната сцена. Виждаме плодовете на труда ни и се надяваме да имаме още по-големи успехи.

"Към ансамбъла винаги изглеждам по-пестелива, но те са толкова силни, че няма какво да говоря. Трябва да ги пазим. През тази година има огромни проблеми във всички отбори с травмите и болестта. Сега вече дишаме малко по-спокойно и ги пазим от травми".