Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева заяви в специално интервю за предаването „Събуди се“ по NOVA TV, че човещината ѝ е помогнала да спаси мечтата на пет момичета. Тя се върна назад във времето на трагичния инцидент с Цветелина Стоянова и решението ѝ отборът да остане да се състезава в Израел. Раева добави, че там, образно казано, е била разпъната на кръст, а в Рио де Жанейро е възкръснала отново. Припомняме, че именно в бразилския град ансамбълът ни спечли така бленувания олимпийски медал.

Златното момиче засегна и всички по-актуални теми около себе си, раждането на внучка ѝ, както и дългоочаквания бенефис на ансамбъла. Грандиозното събитие е на 17 ноември в „Арена Армеец“. 

„Внучка ми е кръстена на мен. Много голямо щастие. Докато не го изживееш, няма как да го разбереш. Всеки ден сме при малката Илианка. Аз буквално съм се пренесла при нея. Много е сладка, много е послушна. Да се надяваме, че ще порасне здраво, много, добро, красиво, мило, смело и устойчиво човече“, започна Илиана.

„Тя прилича на баща си и другата баба Жени, която е много красива жена. Тя е прекрасна кукла“, добави Раева.

За предстоящия бенефис на ансамбъла по художествена гимнастика Илиана Раева каза: „Еуфорията е страхотна. Преди да стартираме кампанията билетите бяха разпродадени. Останали са между 300 и 500 билета. Казват, че са за най-лошите места, за така наречените „гълъбарници“, но това не е така. Сега ще издам, че това ще бъдат едни от най-добрите места. Шоуто е замислено като голяма мултимедия и теренът ще бъде екран. Най-добре ще се вижда отгоре. Няма да има лице и гръб, и всички ще се чувстват еднакво комфортно. Ще може да се запознаете с всяка грация по отделно. Обикновено имената на състезателките в тези отбори не се знаят. В този случай не е така. Тези момичета ги познават и аз затова казах: „Нека да ги представим по отделно“. Те са един отбор, един дух, един юмрук, една мисъл, но те са страшно различни. Те са като пръстите на една ръка. Към тях, разбира се, са и тези три момчета, които имат огромен принос за тези 81 медала. Това са Цветелина Стоянова, Елена Тодорова и Катри Велкова. Световни шампионки всичките“.

Запитана за състоянието на Цветелина Стоянова, която през лятото претърпя падане от шестия етаж на жилищен блок, Раева обясни: „За последно ме покани на баница в тях. Тя я беше приготвила. Бе много вкусна. Разкри ми, че рецептата ѝ е показал майката на приятеля ѝ. Тя се възтстановява физически. Двигателната ѝ система е на добро ниво. Попитях я дали иска да дойде на бенефиса, защото все пак е деликатно. Крехка е след толкова операции, но тя каза, че иска да присъствва. Това е неин личен избор. Цвети бе силна през цялото време. Усетих я обаче по-спокойна и усмихната. Много се смяхме и бъзикахме, казано на жаргон. Нещата около нея повлияха твърде силно на хората. “

„В Израел всички искаха да се откажат. Там тяхното решение ми се струваше налудничаво, а не моето. В онзи момент Ина дойде при мен и ми каза, че не може, децата казали, че не искат. Психоложката беше вдигнала кръвно. Всички стояха и мълчаха. Животът няколко пъти ме е поставял в такава тежка ситуация. Тази може би най-жестоката. Може би съм имала и още една подобна. Аз се мобилизирам до краен предел. Има нещо, което застава като преграда пред мен. Аз си спях нощен. Дори им казвах да се усмихват, докато играят (имаха една част от съчетанието си, където играеха хоро). Всички ме гледаха и казваха, че не съм добре да ги карам това. Аз знаех, че тя (бел. ред. Цветлина Стоянова) е жива. Имах жестока вътрешна убеденост, че ще се оправи и от там насетне бях концентрирана върху отбора“.

„Аз не обичам сентенциите и заучените фрази, не обичам великите мисли на великите хора. Това са си техните мисли. Аз имам свой живот и своя призма. Моята човещина ми помогна да спася мечтите на пет момчета. Аз съм отдала сърцето си на нещо красиво и то истински красиво. Аз смятам, че моето е човещина. Аз не минавам през трупове. Това е неточно определение. Когато аз казвах „на живот и смърт“ не го употребих в буквалния смисъл. Аз няма да позволя този 8-годишен живот и мечта да се превърне в смърт. Защото ако беше друго, нямаше как да стане това, което случи в Рио“.

„Няма да забравя Ренета, която ни каза, че голямата ни победа не бе в Рио, а в Израел. Защото ако не беше това, нямаше да стане това в Рио. После и други момичета ми писаха за това“, продължи председателят на федерацията по художествена гимнастика.

„Всички са изморени и искат промяна. Но аз нямам търпение за новия отбор. Приемам живота, че няма да ми стигне времето. Притеснявам се, че животът предоставя толкова много възможности, а аз няма да направя всичко. А търся спокойствие в отношенията, да няма тази емоционалност и напрегнатост, с която принуждавам хората да живеят в моя ритъм“, добави Раева.

„Аз тази година преживях невероятно неща. Това бе може би един цял живот за един човек, като емоции говоря. Аз бях разпъната в Израел. Като отидох в Стената на плача да си напиша листчето си дадох сметката, че в Израел ме разпънаха на кръст, а когато в Рио видях статуята на Христос си казах, че там възкръснах. Загубих майка си. Роди се внучката ми. Дадох си сметка, че животът е невероятна палитра“.

„Честно казано в момента подготвям Общо събрание и два дни след бенефиса пак ще кандидатствам за президент на федерацията. Освен това аз съм 100-процентова баба. Непрекъснато съм там и правя страхотни забележики. Аз дори не бях разбрала, че Доналд Тръмп е станал президент. Нещо се случва в целия свят и се случва и у нас. Някои го наричат революция, за мен и това тук, и там е протест. От моя политически път мога да кажа, че много обикалях, мога да кажа, че българинът не е подготвен политически, обича да се продава, да се страхува. Този подготвеният, обича да стои над нещата - грандомански. Така наречените интелектуалци. Те реално не участват в политически живот на страната“.

„Внучка ми се казва само Илиана. Аз ѝ казвам Куини и затова решиха, че се казва Илиана-Куини“, разянсни Раева.

„Само многото усилия и препятствия могат да ти осмислят живота. Другото е живуркане. Аз много я нося и ѝ говоря (бел. ред. на внучка ѝ Илиана). Все ѝ казвам, че трябва да е смела да обича трудностите, да ги преодолява, да излиза от тях с усмивка. Тя ме слуша и аз вярвам, че ѝ се запечатва някъде в мозъчето това“, завърши Илиана Раева.