Системата за класиране за Олимпийските игри през 2020 година в Токио претърпя голяма промяна. Местата, които трябва да бъдат заети, са 26 за индивидуалните състезателки и 14 при ансамблите.

На Световното първенство в София през 2018 година вече бяха раздадени 3 визи при ансамблите, сред които е и българският. Основната част от „билетите” обаче ще бъдат спечелени на шампионата на планетата в Баку, Азербайджан, където има заложени 16 индивидуални и 5 при ансамблите. Най-интересната част от шампионата на планетата можете да гледате по NOVA SPORT.

Индивидуалните квоти (26):

От Баку могат да се класират по максимум две гимнастички от държава. Квотите не са поименни, а са на страната. Първите 16 места в многобоя дават право на участие в Токио.

3 квоти ще могат да вземат гимнастичките от Световните купи (но ще важи само за онези, които нямат визи). Максимум по една състезателка от държава може да се класира. Страните, които вече имат по две квоти са изключени от този списък, но държава с една квота или без квота могат да се състезават за тези 3 места. Победителите ще са онези състезателки, чийто сбор от трите най-добри резултата в многобоя по време на Световните купи през 2020 година, се съберат и дадат най-висок бал. И тук квотите не са поименни, а за държавата.

5 квоти ще бъдат раздадени по време на континенталните шампионати през 2020 година. Най-добре класиралите се гимнастички (без квота досега) от континенталните шампионати заминават за Токио.  Списъкът ще се базира на представянето в многобоя. По едно място ще има за Европа, Америка, Азия, Африка и Океания. Тези квоти са поименни, така че конкретната гимнастичка ще участва на Олимпиадата. Ако няма континентално първенство, квотата се губи и ще бъде преотстъпена.

Япония е домакин и по право получава 1 квота. Ако страната-домакин не успее да спечели квота, тогава се използва тази. При условие, че успеят да спечелят по обичайния начин, този билет се разпределя към най-добре класираната гимнастичка от Световното първенство през 2019 година.

Международният олимпийски комитет дава право да се кандидатства и специална комисия, по свое усмотрение дава 1 квота. Условието е гимнастичката да е участвала на Световното първенство през 2019 година. Тази виза е запазена за т.нар. „малки страни”, които нямат шанс да се класират през останалите квалификационни състезания. Ако не се появи кандидат, който да пожелае тази квота, то тя ще отиде при най-добрият от шампионата в Баку, който е останал без „билет” за Токио. Важна подробност е, че само страни, които са имали средно по 8 или по-малко състезатели в своите отбори на последните две издания на Олимпиадата могат да подадат молба за тази виза.

Сред евентуалните кандидати би могла да бъде Северна Македония, а както добре знаем, гимнастичката с български корени Рейчъл Стоянов се състезава именно за тази страна.

Други, които имат активни състезателки и отговарят на критериите са Андора, Кабо Верде, Сан Марино и Шри Ланка.

Ансамбли (14):

Първите 3 отбора от многобоя на Световното първенство в София през 2018 вече се класираха: Русия, Италия и България.

Най-добрите 5 ансамбъла от шампионата на планетата в Баку също ще могат да заминат, без в тях да влизат 3-те тима, които вече имат квоти.

5 визи ще бъдат раздадени чрез континенталните първенства. Неизползваните квоти ще бъдат преразпределени.

Като страна-домакин на Игрите Япония има право на 1 квота.