Елвира Краснобаева спечели златен медал на обръч и сребърен на топка на финалите на отделните уреди при девойките на 38-о Европейското първенство по художествена гимнастика в Тел Авив (Израел). България завършва надпреварата с пълен комплект отличия след бронза отборно вчера и златото и среброто на Краснобаева.

Националката стана шампионка на обръч. Тя изигра отлично композицията си и получи оценка от 31.900 точки, от които 14.4 за трудност.

Елвира Краснобаева

източник: Facebook: Българска федерация художествена гимнастика - Официална страница

Това е първа европейска титла за България при девойките след златото на лента и среброто на топка на Стилияна Николова в Киев 2020.

Втора се нареди Лиляна Левинска (Полша) с 31.400 точки, а трета е Альона Тал Франко (Израел) с 31.350 точки.

На топка Краснобаева също се представи много силно и беше оценена с 31.500 точки, което й донесе второто място.

Елвира Краснобаева

източник: Facebook: Българска федерация художествена гимнастика - Официална страница

Европейска шампионка стана представителката на домакините Мишел Муниц с 32.150 точки, а трета е Кристина Драган от Румъния с 30.700 точки.

Краснобаева получи своите медали от президента на Европейската гимнастика Фарид Гаибов, който връчи отличията на всички медалистки.

На бухалки Дара Стоянова се нареди на четвърто място. Тя допусна една грешка и първоначално получи 27.900 точки. След това българският щаб подаде контестация, която беше уважена и оценката е беше повишена на 28.400.

Дара Стоянова

източник: Facebook: Българска федерация художествена гимнастика - Официална страница

Златна медалистка е Амалия Лика (Румъния) с 30.100 точки, а след нея се наредиха Лиляна Левинска (Полша) с 29.100 и Камила Гафарова (Азербайджан) с 28.550 точки.

На лента, където нямаше българско участие, призовата тройка е Даниела Муниц (Израел) с 29.900 точки, Тара Драгаш (Италия) с 29.050 и Лиляна Левинска (Полша) с 28.200 точки.

Финалите при девойките се забавиха с над 30 минути заради многото подадени контестации от отборите.

Утре Европейското първенство продължава с квалификациите при жените с участието на Боряна Калейн и Стилияна Николова, които ще представят композициите си с бухалки и с лента.