Рекорден брой участници ще се включат в 33-тия маратон на София. Състезанието е тази неделя (9 октомври) и ще стартира пред Националния стадион "Васил Левски".

Очакванията на oрганизаторите са в надпреварата да се включат минимум 2200 любители на бягането, сред които аматьори и професионалисти.

"Над 500 човека ще стартират на маратонската дистанция (42.195 km), 800 души на 21 километра и над 850 ще стартират на 10 километра. Това са хора, които ще стартират с електронни чипове и със стартови номера, на които ще дадем реално класиране и време на финала", заяви директорът на събитието Даниел Дуков.

Заради провеждането на "Софийския маратон", тази неделя се въвежда и временна организация на движението, като от 06:30 сутринта, до 15:30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства по състезателния маршрут, чиято обща дължина е 10 километра и половина.

"Стартът ще бъде на бул. "Евл. Георгиев" и ул. "Гурко", ще се бяга до НДК, прави се една обиколка около парка на НДК, по бул. "България" до бул. "Гешов", обратно към бул. "Евл. Георгиев", по ул. "Петко Каравелов", по бул. "Арсеналски", след това слизаме по бул. "Черни Връх" и затваряме обиколката пред Националния стадион. Това е една обиколка, която може би ще създаде малко дискомфорт на нашите съграждани, но нека да бъдат търпеливи, все пак 2000 души ще стартират в този Маратон и 2000 души ще бъдат по тази обиколка, така че нека да бъдат търпеливи, да изчакат да финишират тези хора и тогава вече да вършат своите задачи", сподели още Дуков.

В различните дистанции се очаква колоритно присъствие от общо 51 страни.

"Стартът ще бъде в 10:00 ч., има контролно време на маратона - 5:30 часа. Имаме такива участници от чужбина, които идват. Те са, най-възрастния, който ще стартира е на 84 години, така че може би той ще бъде един от последните, завършили маратона, така че след 15:30 ч. ще бъде отворено движението", сподели още Дуков.

В своята 33-годишна история Софийският маратон никога не е преминавал по предвидения за идната неделя маршрут.

"За първи път ще се проведе по това трасе. Ние вече го лицензирахме в международната асоциация по лека атлетика. Имаме сертификати за 21 km и за 42 km. ДО 12:06

Състезанието в София, което е част от национална верига маратони, заедно с Варна и Стара Загора, привлича вниманието и с премиите, които ще бъдат раздадени на най-добрите атлети.

"Наградният фонд тази година също ще бъде много висок. Ние сме осигурили парични награди от 1-во до 10-то място на маратонска дистанция, 8000 лв. е първото място, 200 лв. е на 10-то. Ще има награди и за победителите във ветеранските групи. Те са три на брой", сподели още Дуков.

Успоредно с общия старт на различните дистанции, в рамките на състезанието ще се проведат още Балканският и Националният шампионат по маратон, за атлети, представящи своите страни от региона, както и за състезатели картотекирани в Българска федерация лека атлетика.

Специален гост на "Софийския маратон" ще бъде президентът на Европейската атлетическа асоциация Свен Арне Хансен, който ще е и на работна визита в страната ни. Норвежецът е един от основните инициатори на организираната в последните 2 години верига от шосейни бягания из стария континент, по известна като "Running for all" или "Бягане за всички".