Професор Павел Стоев, един от най-близките приятели на Боян Петров и негов спътник в някои експедиции, бе в студиото на NOVA, за да сподели последните новини за него и да разкаже за същността и характера на алпиниста.

"Боян е много подготвен, един от най-добрите в света. Но ситуацията е критична. Той определено бедства някъде, въпросът е къде. Трябва ни чудо днес, да разберем какво се случва с него, и да се надяваме на положителен завършек," заяви Стоев.

"Убеден съм, че ако изпълни целта си да покори всички осемхилядници, веднага ще намери друга цел. Такива хора като него рядко се срещат. Романтик, идеалист, и човекът с най-силна воля, когото познавам," с трепет разказа още той.

"Шанс винаги има," допълни Стоев за издирването. "Вътрешно имам усещане, че може да има добър край. Той е страшно борбен човек. Има два типа бедствия в планината - такива, които се бавно, за които той е подготвен, и за тези, които се случват мигновено - лавина, падаш в цепка, откъсва се снежна дъска и т.н. За тях ни трябва висша сила."