Тазгодишната колоездачна Обиколка на Италия бе придружена с много негативни емоции. От една страна бе бумът на коронавирус в колоната и много отказали се състезатели, включително лидерът и големият фаворит в Джирото – Ремко Евенепул. От друга страна много други си изпатиха заради падания и също напуснаха надпреварата, а времето метеорологичните условия в Италия са изключително тежки и почти всеки ден колоната бе съпътствана от дъждове и ниски температури. Все пак в Джиро д'Италия има и позитивни неща и приятни изненади за феновете на колоезденето. Едно от тях е изгряването на Дерек Джи, който прави дебют в голяма триседмична обиколка. Канадецът е на 25 години, но това е първата му година в първия тим на “Israel – Premier Tech”.

бта
20 снимки

До края на миналата година той бе част от академията на отбора. Все пак единствената му победа до момента идва именно през 2022-а година, когато триумфира в шампионата на Канада и по-точно в дисциплината индивидуално бягане по часовник. Към момента той е шампион на страна си именно в тази дисциплина. Дерек Джи бързо спечели сърцата на хората, наблюдаващи изкъсо Обиколката на Италия. Канадският колоездач се включи на няколко пъти в откъсвания и записа страхотни резултати за един непознат дебютант, какъвто бе той, въпреки 25-годишната си възраст – Джи някак бе останал извън радарите.

Дерек Джи стана втори в 8-ия етап на Джирото, след като Бен Хийли триумфира. Два дни по-късно, в 10-ия етап канадецът отново се включи в избягалата група и спори с Магнус Корт Нилсен в края на етапа. Дерек Джи обаче не успя да се справи с датчанина и отново завърши на второто място. В съкратения 13-и етап, който бе дълъг само 75 километра, но с две тежки изкачвания, Джи отново бе в челната група и се бори за успеха. Все пак той отново се размина и пресече финалната линия на четвърто място. На следващия ден, без никаква почивка, в 14-ия етап, Дерек Джи отново бе в заминаването и за трети път той пресече финала на второ място, този път зад Нико Денц.

По всичко изглежда, че Дерек Джи е напът да се превърне в един от най-следените и желани колоездачи, тъй като той показва много качества, освен да издържа дълги километри, той катери добре и се възстановява отлично. Вече е ясно, че кара добре и часовник, щом е шампион на Канада в тази дисциплина. 25-годишният колоездач може да стане дори опция за генерално класиране в някое по-малко състезание. Дебютът му в Джиро д'Италия обаче също ще бъде помнен и то с отличното му каране и себераздаване. А голямата победа в кариерата му изглежда неминуема.