Това стана днес на пресконференцията по повод предстоящата 20-а церемония за връчване на годишните наградите  на състезатели и треньори от ОСК ЦСКА. Тържеството е този четвъртък, от 18.30 ч, в Централния военен клуб. Репортерите в Пресклуб „България“ не чуха данни за успехите на червените в различните видове спорт през 2019 г, нито информация за номинираните носители на призовете, както очакваха, тъй като организаторите са решили да запазят всичко за голямото празненство. Днес фокусът на вниманието бе изместен към инициативата за създаване на национално сдружение на клубовете. Калчев поясни, че досега са правени два опита за учредяване на такава организация, но по субективни причини са възниквали пречки. Третият опит ще стигне до резултат, имаме подкрепа в цялата страна и съм оптимист, заяви категорично Калчев и добави, че платформата на сдружението ще е готова съвсем скоро.  Одобрение към инициативата изразиха и другите участници в пресконференцията. Каква ще е ролята на мегаструктурата от различни спортове?  Тя ще е партньор на държавата и неин коректив в интерес на спорта, подчертаха представителите на ЦСКА.

Волейболната легенда с над 500 мача с националната фланелка, треньор на ЦСКА и носител с отбора на титлата на КЕШ /сега Шампионска лига/ Димитър Каров подчерта, че е необходимо клубовете да имат модерна тренировъчна база, за която да не плащат наем, тъй като това е непосилна тежест. Държавата трябва да поеме текущата издръжка на залите и спортните съоръжения. „Има зали и стадиони, които държавата построи през последните години, но наемът е много висок. Те са за представителни събития, за някои състезания, но никой не може да си позволи лукса да тренира в тях. Шампиони се създават с тренировки в клубовете“, поясни Каров.

„Базата трябва да е достъпна за децата безплатно. Таксите трябва да отпаднат“, каза Георги Калчев. “Нямаме щангисти”, сподели Стефан Ботев, олимпийски медалист от Барселона’92 и Атланта’96, двукратен световен и европейски шампион. “Привлекателно е за щангистите да отидат в чужбина, не да вдигат за България. Причината е финансова. Имаме около 30 кухи клуба в щангите, те са само гласове на събранията. Нямат състезатели”, поясни шампионът от 90-те години. Той вижда в националното сдружение на клубовете силен субект за въздействие върху необходимите промени.

“Спортът е объркан”, обобщи дългогодишният доказан треньор по джудо и самбо в ЦСКА Симеон Ценев. Той акцентира върху проблема с  разпределението на бюджетите на спортните федерации. „ За клубовете отива 1/5 от бюджета на всяка федерация. А именно в клубовете са състезателите. В националните отбори са 30-40 души, но за тях са определени 4/5 от средствата“, каза специалистът.

Васил Иванов, председател на шахматен клуб ЦСКА, сподели, че разполагат с 15 лицензирани треньори. В ДЮШ има над 1000 деца. Пример за добрата работа на клуба е европейската шампионка при 12-годишните Петя Караиванова, ученичка в столичното 18 СУ „Уилям Гладстон“.  Момичето си пожела да продължи и занапред да побеждава на шахматната дъска и да има спонсори, за да може да участва на големи турнири и първенства.