55 дни преди началото на Игрите в Рио де Жанейро, спортисти от цял свят участват в различен вид спортно събитие в южна Гърция. 

Мислете за него като за Олимпиада, но без много превземки: няма национални отбори, няма медали, няма и обувки. 
Облечени само в бели туники и с боси крака, спортисти се състезаваха днес в Шестите модерни немейски игри. Това е частично възобновяване на гръцките игри от Античността, които днес привличат ентусиазирани участници на възраст от 5 до 89 години.

Състезанията се състоят в бягане в различни възрастови категории и включват само 90-метров спринт по прашна писта на стадион на възраст 2300 години и 7,5-километрово бягане през легендарна маслинова горичка и лозя в района, където според древната митология Херкулес - герой, надарен с невероятна сила, убил чудовищния Немейски лъв. Бегачите полагат клетва преди състезанието и преминават през античен тунел, за да стигнат до пистата. 

Тийнейджър - с червено наметало и лавров венец на главата, свири с дълъг рог преди всяко състезание. 

Падналият през нощта дъжд отложи началото на игрите с 90 минути и доведе до подхлъзвания на някои спортисти в калта по време на бягането. Ирландският бегач Андрю Форчън, който спечели състезанието в своята възрастова група, заяви: "Чудесно е да бъдеш на тези игри. Тунелът беше феноменален. Пистата днес бе много кална. Едно момче се препъна до мен, но краката си ги бива и състезанието е спечелено. Беше страхотно преживяване - правилният начин за тичане". 

Вместо стартов пистолет, организаторите използват копие на механизъм от античността: дървена стартова врата с въже, която пада на земята за начало на състезанието. Бегачите събират номерирани парчета мрамор от метален съд, за да бъде удостоверено изминатото от тях трасе. 
Немейските игри са съживени от американски археолог, който за първи път идва в Немея в южна Гърция през 1973 г. Стивън Милър, заслужил преподавател по класическа археология в Калифорнийския университет в Бъркли, е ръководил разкопките, когато древните находки са се намирали още под магистрала и лозя, използвани от производители на стафиди. 

Близо до южния град Коринт, Немея е пропита с антична история. Храмът на Зевс на 2300 години се намира до пистата; построен е и музей. Милър и неговият екип са открили храма и стадиона - едно от четирите основни места, където са се провеждали гръцките игри в Античността: Олимпия, Делфи, Истмия и Немея. 74-годишният Милър ръководи игрите в Немея от 1996 г. В тях спортистите не се борят за награди и състезанията нямат такова значение като Олимпиадата. 

Те привличат смесица от гръцки и чуждестранни туристи и пътешественици, любители на историята, фитнес ентусиасти и училищни екскурзии. Туниките, които се привързват с въже, приличат на болнично облекло, и имат цветови код: бял за спортистите, черен за официалните лица на пистата, и жълт, зелен или светлосин за другите представители на организаторите.

Милър - в жълто, стои на входа и проверява имената на състезателите, докато влизат в зоната на игрите. "Аз съм археолог. Това, което правя, е много удовлетворяващо - да бъда първият човек, видял какво е било направено от древните гърци преди 2300 години", каза той в интервю за АП в пауза между състезанията. 

"Мисля, че с нашите игри тук, хората се учат чрез физическия контакт - със същите камъни и същата земя, която са докосвали древните гърци. Надявам се, че те ще се вдъхновят да прочетат малко история, да научат нещо за древногръцките атлети и чрез тях да научат за Древна Гърция", посочи археологът. 

Игрите в Античността, провеждани преди грубо 1000 години, били важно събитие в Гърция. Докато траели игрите, войните между полисите спирали, за да не пречат на състезанията. За разлика от Олимпийските игри в Рио де Жанейро от 5 до 21 август, Немея е отворена за всички, каза Милър. 

"Ние се се конкурираме с Олимпийските игри. Ние допълваме Олимпийските игри. Ние разпространяваме преживяването олимпийския дух към всички", каза той. 

"Не е необходимо да бъдеш велик спортист, както е при Олимпиадата. Може да бъдеш обикновен човек. Може да вървиш по трасето, вместо да тичаш. Но си част от античната история", допълни археологът./БТА