Една от най-великите ни състезателки в борбата Станка Златева прекрати своята кариера в началото на 2016-а година. Какво прави сега „златната” Станка от село Крушаре, бихте попитали? Когато спортът е бил толкова важна част от живота ти, просто няма друг път освен този да предадеш своите знания и опит на следващите поколения.

Точно такава е мисията на Златева. След краткото залитане към политиката трикратният Спортист №1 на България в момента се е посветил на мисията да създава нови шампиони. И това се случва в нейната зала в Сливен, където 5-кратната световна и 6-кратната европейска шампионка гради кариера на треньор.

„Знаете, че Министерството на младежта и спорта финансира построяването на залата в Сливен. Общината предостави имота, в който има много паркове, градинки... Така имаме тук клуб по борба, който след година-година и половина работа вече има шампиони”, заяви Златева пред „Събуди се” по NOVA.

„Когато трябва да работим и да учим нови неща, аз изисквам от децата. Ставам лоша, наистина съм лоша. Когато пък сме в друга ситуация, не сме на тепиха, те знаят, че всичко им е позволено.”

„Това е невероятна емоция – твоят състезател да отиде на финал и да надвие. Чувството е уникално!”

„Хубави работи се опитваме да правим. Благодарение на много спонсори и хора, които са готови да помагат,  правим всичко възможно да запазим този парк (край залата за борба – б.р.). На човек трябва да му е приятно. Искам хората, като минават тук да се чувстват добре, да се чувстват спокойни.”

„С годините, когато съм била по лагери, съм опитвала да взимам най-доброто от хората около мен. Знам, че когато човек е добър, му се връщат добрини. Опитвам се да съм добра, затова хората се отзовават и помагат. Животът е огледало – каквото даваш, това получаваш.”

Златева също така разкри и за друга своя страст – производството на вино. „Всеки ми помага за нещо, но виното си го правя аз. Всеки ден си иска по нещо. Има си срок, в който трябва да стои по бъчвите. Трябва да се бърка. Дали го оправя? Задължително!”

„Дали имаше момент на депресия, когато приключих със спорта? Когато се отказах, още от бенефиса започна строенето на залата. Вече имах деца, имах и клуб. Нещата се случиха толкова бързо, че дори не разбрах.”

Каква е неосъществената все още мечта на Станка? „Исках да направя околосветско пътешествие. Да отида примерно в Тайланд. Повярвайте ми, в тези 2 години не можех да мръдна никъде, защото почна строежът на залата, а после и тренировките с децата, състезанията. Нямаше мърдане просто.”

„Дали сънувам още борба? Не, все едно никога не съм се борила. Все едно не се е случвало. Липсва ми, естествено. Липсват ми тези години по лагери, когато бяхме заедно. Беше уникално. Обиколила съм, запознах се с много хора. Получих и хубави, и лоши неща. Не съжалявам за нищо, което ми се е случило дотук в живота. Получавала съм всичко, от което съм имала нужда, в точния момент, с подходящите хора, на правилното място, в точното време… Как да го обясня? При мен нещата стават без да си давам сметка. Помислям си нещо и след 5 дена е станало.”

„Всеки плаща данък. Имам болки в кръста, в коленете… В този живот не може само да взимаш. Пушка съм!”

Чуйте още от интервюто със Станка Златева в откъса от предаването „Събуди се”.