Как от българската телевизия може да достигнеш да това да си емблематична фигура за германските RDF и ZDF? Тази година нашата сънародничка Величка Недялкова беше отличена за цялостен принос към телевизионното отразяване на Олимпийските игри.

Зад гърба си Вили Недялкова има десет летни и десет зимни олимпиади и още дузина световни първенства по футбол.   

„Първото ми голямо спортно предаване, всъщност не е Олимпиадата, а Световното първенство по футбол през 1978 в Аржентина. Преди да замина за Германия бях поканена да работя в олимпийската телевизия в Барселона. По време на Олимпиадата в Барселона дойде поканата в ZDF да се присъединя към тях, първо за една година, с конкретната цел да направя Световното първенство по лека атлетика в Щутгарт през 1993 година“, заяви Недялкова пред NOVA.

Макар нейната основна работа да не обвързана с националния ни ефир, тя има спомени, свързани с родината, които не избледняват.  

„Няма са забравя разочарованието си в Сеул, когато всички бяхме убедени, че Стефка Костадинова ще спечели своя Златен медал. Когато не успя, аз просто не можех да повярвам. От друга страна, едно от малкото неща на тази Олимпиада в Токио беше златният медал на българските момичета по художествена гимнастика. Това също ме изпълни много голяма гордост и радост. Имах чувството, че това е един от най-великите моменти“.

Игрите на Олимпиадата може да са най-значимото спортно събитие, но те не всичко в биографията на Величка Недялкова.

„Имала съм много интересни срещи и с Пеле, и с Марадона. Също така няма да забравя нашия успех в Америка 1994 година“.

Накрая тя посъветва младите бъдещи телевизионери за това как да бъдат успешни.

„Да се вглеждат в детайлите, да си избират някакъв свой спортен герой и около него да градят всичко останало“, завърши Недялкова.